Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat, în primele trei trimestre ale anului, „Acțiunea de verificare și control a respectării prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă în domeniile: hoteluri și alte facilități de cazare (cod CAEN 55) și restaurante și alte activități de servicii de alimentație (cod CAEN 56)”. În total, s-au verificat peste 30 de spații de cazare și restaurante, care aveau peste 400 de angajați. Neregulile constatate nu au întârziat să apară, fiind aplicate 45 de sancțiuni contravenționale, din care o amendă de 4.000 de lei.
„În cadrul pregătirii acţiunii au fost identificate la nivelul județului Olt 32 societăți comerciale care au ca obiect de activitate cod CAEN 55 și 380 de angajatori cu obiect de activitate cod CAEN 56. Astfel, în perioada 20 ianuarie – 31 august 2023, s-au efectuat controale la 35 angajatori care desfășoară, pe teritoriul județului Olt, activități în domeniile mai sus menționate, cu un număr total de 419 lucrători. Cu această ocazie au fost constatate 45 de neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și s-au aplicat 45 de sancțiuni, din care o amendă în valoare de 4.000 lei”, a declararat Bogdan Țucă, purtător de cuvânt al ITM Olt.
Potrivit sursei citate, rezultatele obținute constituie baza demersurilor viitoare ale instituţiei pentru protecţia lucrătorilor din domeniile hoteluri și restaurante, contribuind la stabilirea măsurilor necesare pentru promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii acestor categorii de lucrători.
Obiectivele acţiunii din primele trei trimestre ale anul 2023 s-au referit la: creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă și luarea tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă; identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidența ISCIR – lifturi, centrale pentru producerea apei calde, precum și alte echipamente care pot prezenta în exploatare riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc.); dispunerea de măsuri ferme pentru înlăturarea neconformităţilor constatate.