22.3 C
Slatina
miercuri,27 septembrie,2023

Ultimele Articole

CAS Olt: A crescut vârsta până la care părinții au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav

- Advertisement -

Casa de Asigurăribde Sănătate Olt transmite că, în Monitorul Oficial, din 23 iunie 2023 a fost publicată Legea 179/2023 pentru modificarea articolului 26, alineat 1, din Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Acest act normativ extinde cu 5 ani vârsta până la care se poate acorda concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

Potrivit CAS Olt, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

„Și în cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani. Anterior, părinții puteau beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar până la împlinirea vârstei de 7 ani. Cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul și se poate acorda numai unuia dintre părinți”, se precizează într-un comunicat de presă remis de CAS Olt.

Sursa citată mai arată că durata de acordare a indemnizației este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.

„În aceste cazuri, durata concediului medical este stabilită de către medicul specialist în funcție de evoluția bolii”, mai spun reprezentanții instituției sanitare.

Foto: Sediul CAS Olt din Slatina

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți