20.2 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Peste 70.000 de olteni nu au apă curentă la robinet. În 87 la sută dintre localitățile județului nu sunt gaze

- Advertisement -

O nouă conferință de presă, o nouă statistică prezentată de prefectul de Olt Mario Lucian De Mezzo. De data aceasta reprezentantul Guvernului în teritoriu a expus joi, 21 septembrie 2023, situația localităților din județ, respectiv a populației, care beneficiază de utilități precum apă curentă, canalizare și gaze naturale. Cifrele sunt unele îngrijorătoare, având în vedere că la ora actuală sunt peste 70.000 de olteni care nu au apă la robinete în locuințe, iar în 87 la sută dintre localitățile județului nu există gaze.

Situația prezentată a fost realizată în baza cifrelor puse la dispoziție de reprezentanții Direcției Regionale de Statistică Olt, dar și ai primăriilor. O altă informație alarmantă ar fi faptul că în 46 de localități din totalul de 112 câte sunt în județ nu există deloc sistem de canalizare.

„Am anunţat data trecută că am solicitat statistici de la unităţile administrativ-teritoriale (UAT n.r.), de la primăriile din judeţul Olt. De la toate primăriile am primit date, le-am centralizat.
Instituția Prefectului a făcut acest lucru şi am rugat Direcţia Judeţeană de Statistică să ne ajute cu interpretarea anumitor date, bazându-ne pe faptul că este ceea ce dumnealor fac zi de zi şi cu siguranţă se descurcă mai bine decât mine să interpreteze aceste
date. Pot să vă spun statisticile pe care le-am cerut sunt pe apă, canal și gaze naturale. Pot să vă spun că în anul 2023, 25% din primăriile din judeţ nu sunt conectate la sistemul public de apă, 70.353 de persoane nu au acces la apă. În județul Olt al anului 2023, 70.000 de oameni nu au acces la apă. La canalizare, 60% din UAT-uri nu sunt conectate la sistemele de canalizare. 45 dintre cele 112 UAT-uri nu au toate grad de acoperire de 100%, iar 46 de comune, aproximativ 35%, dar cred că este un pic peste, au zero canalizare. Eu doar prezint datele, eu nu fac judecăţi de valoare, nu emit verdicte, doar prezint datele şi trag semnale de alarmă atât pentru locuitorii municipiului Slatina şi ai judeţului Olt, cât şi pentru autorităţile locale care poate ştiu, poate nu ştiu aceste cifre”, a spus prefectul județului.

De Mezzo a spus că situația este și mai gravă în privința localităților care au gaze. Sunt doar 15, șapte în mediul urban și opt în mediul rural.

„La gaze naturale, la nivelul judeţului Olt, 15 din 112 localităţi au gaze naturale. Asta înseamnă 87% din judeţ nu are gaze. Din cele 15, şapte sunt în mediul urban şi opt în mediul rural. Aceasta este imaginea judeţului Olt a anului 2023, cu 17% din populaţia judeţului care are zero acces la apă, 70.000 de oameni, cu 46 de comune care au zero canalizare şi cu 87% din judeţ care are zero gaze, nu există deloc gaze. Cu siguranţă, în strategia de dezvoltare a judeţului aceste lucruri ar trebui ştiute şi remediat”, a subliniat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți