17.3 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Cine se ocupă de paza instituțiilor școlare din județul Olt. IPJ a venit cu explicații

- Advertisement -

Siguranța școlară reprezintă o prioritate pentru polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt. Asta au ținut să spună miercuri, 27 septembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată în sala de ședințe a instituției Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu, comisarul șef Ionuț Ilinca, inspectorul șef al IPJ, inspector principal Gabriela Lazăr, șeful Biroului Siguranță Școlară Olt, inspectorul școlar Mariana Matei de la Inspectoratul Școlar Județean Olt și comisarul Jeanina Stoica de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Olt. Pe lângă zecile de acțiuni preventive efectuate la nivelul instituțiilor de învățământ oltene, în anul de studiu 2022 – 2023, polițiștii olteni, la început de nou an școlar, au desfășurat controale în privința asigurării pazei la nivelul acestora. Iar verificările au arătat că există mici probleme la acest capitol.

„Fiecare şcoală din judeţul Olt are un poliţist care răspunde de şcoala respectivă, adică toate subunităţile, toate poliţiile municipale şi orăşeneşti pentru fiecare şcoală din zona de competenţă au stabilit un poliţist care să fie responsabil de şcoala respectivă, un poliţist care e obligat să efectueze controale inopinate în şcoala respectivă, să verifice un registru special constituit la nivelul şcolii, să verifice paza, să verifice mai multe aspecte, împreună şi separat, activităţile pe care le facem în sistem integrat cu ceilalţi parteneri”, a declarat Ilinca, comandantul Poliției Olt.

Cifrele arată că undeva din cele peste 400 de instituții școlare oltene, doar 48 au pază umană, fiind și dotate cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei.

„Din cele 409 unităţi de învăţământ preuniversitar, 129 fiind din mediul urban şi 280 din mediul rural, 110 nu dispun de sisteme de securitate şi 299 dispun de securitate, de o formă de pază. Astfel, 59 sunt asigurate exclusiv cu pază umană, 192 sunt dotate cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei şi 48 dispun concomitent, atât de pază umană, cât şi de sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei. Din cele 409 unităţi şcolare, 403 au fost date în responsabilitatea Poliţiei, cinci responsabilitatea Jandarmeriei şi una în responsabilitatea Poliţiei Locale. De asemenea, au mai fost efectuate verificări şi cu privire la analiza de risc pe care fiecare unitate de învăţământ este obligată să o efectueze. Astfel, a rezultat că 227 de unităţi de învăţământ au efectuat analiza de risc, 164 au implementat măsurile care au fost stabilite, iar 216 au implementat cerinţele minimale de securitate, conform legislaţiei în vigoare. Trebuie să fac menţiunea că aceste cerinţe minimale de securitate, unităţile de învăţământ din unităţi instituţii publice, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe minimale de securitate, acestea fiind supravegherea video pe holurile unităţii de învăţământ, pe căile de acces sau în zonele cu risc ridicat. Totodată, în sistem de alarmare antiefracţie și control acces, fie prin pază umană, prin personal, fie prin echipamente”, a explicat șeful Biroului Siguranță Școlară al Poliției Olt.

Violența are ponderea cea mai mare a faptelor sesizate în școli, spun reprezentanții Poliției

Lipsa pazei ar putea fi motivul pentru care în școli sau în zona adiacentă acestora au loc infracțiuni ce sunt comise de elevi. Însă, numărul lor a fost în scădere față de anul școlar precedent.

„Analizând infracționalitatea înregistrată în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din județul Olt, în perioada septembrie – iunie a anului școlar 2022 – 2023, au fost sesizate 42 de fapte penale în aceste instituții, dintre care 28 de fapte au fost săvârșite în mediul urban și 14 fapte au fost săvârșite în mediul rural, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de infracțiunea de ‘lovirea sau alte violențe’ – 30 de fapte, urmată de infracțiunea de ‘vătămarea corporală din culpă’ – zece fapte. Astfel, comparativ cu anul școlar 2021 – 2022, în care au fost sesizate 68 de fapte penale în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Olt, dintre care 45 au fost săvârșite în mediul urban și 21 în mediul rural – 34 de infracțiuni de ‘lovirea sau alte violențe’, 21 de infracțiuni de ‘vătămarea corporală din culpă’, se observă o scădere semnificativă, cu 26 de fapte penale”, a mai adăugat inspectorul principal de poliție Gabriela Lazăr.

Astfel, pentru anul școlar 2023 – 2024, polițiștii olteni au stabilit direcții de acțiune, rezultate în urma analizelor efectuate pe parcursul anului școlar 2022 – 2023, dar și ținând cont de solicitările pe care unitățile de învățământ le vor adresa IPJ.

„Activitățile preventive vor avea ca temă principală de dezbatere violența, având în vedere că aceasta are ponderea cea mai mare a faptelor sesizate în anul școlar anterior, în unitățile de învățământ. Acestea au fost săvârșite, preponderent în unitățile de învățământ preuniversitar din mediul urban. De asemenea, în funcție de nivelul de studiu și de capacitatea de înțelegere a elevilor, se vor aborda teme privind prevenirea consumului și traficului de substanțe psihoactive și prevenirea consumului de alcool și tutun în rândul minorilor. Totodată, acțiunile polițiștilor vizează și verificarea agenților economici din zona adiacentă unităților de învățământ și instruirea acestora cu privire la respectarea prevederilor Legii 61/1991, privind normele de conviețuire socială și Legii 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun”, a subliniat șeful de la Biroul Siguranță Școlară al IPJ.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți