13.1 C
Slatina
duminică,19 mai,2024

Ultimele Articole

Șeful IPJ Olt spune că nu se consumă droguri în unitățile școlare sau în curțile acestora

- Advertisement -

Sala de ședințe a Poliției Olt a găzduit miercuri, 27 septembrie 2023, o conferință de presă ce a avut ca temă „Siguranța școlară”. Amfitrioni au fost comisarul șef Ionuț Ilinca, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, inspectorul principal Gabriela Lazăr, șeful Biroului Siguranță Școlară Olt, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Olt și Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Olt. Iar unul dintre subiectele atinse de jurnaliști prin întrebările adresate a fost cel referitor la consumul de droguri și dacă elevii fac așa ceva în instituțiile de învățământ din județ sau în zonele adiacente acestora, Ilinca spunând că nu au fost identificate astfel de cazuri. În acest sens, există patrule mixte alcătuite din polițiști și jandarmi care fac controale inoponate în unitățile școlare, dar și la magazinele de cartier situatenîn apropierea lor.

Verificările au început imediat după începerea noului an școlar și vor continua pe tot parcursul acestuia.

„Din informațiile pe care le avem, nu rezultă cazuri de consum de droguri în școală sau în curtea școlilor. (…) O dată cu reluarea cursurilor am decis să inițiem astfel de acțiuni în școlile din județul Olt, la care participă atât colegi de la Siguranță Școlară, Proximitate, Ordine Publică, Arme și Muniție, Economic și Investigații Criminale, cu atragerea colegilor din Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt. Verificările sunt atât în incinta școlilor, dar în atenția oamenilor legii este și la activitatea desfășurată de agenții economici în imediata vecinătate a școlilor. Pot spune că rezultate au fost, iar aceste acțiuni au fost în toate unitățile de învățământ din județul Olt. Feedback-ul a fost unul pozitiv din partea elevilor, din partea părinților, ceea ce ne-a făcut să ne dorim să continuăm aceste activități”, a declarat comisarul șef Ilinca.

Ghiozdanele a doi elevi au fost verificate sumar și s-au găsit pachete de țigări, iar toți cursanții trebuie să știe că, în timpul cursurilor, nu au voie să părăsească incinta instituțiilor în care învață, a spus șeful Biroului Siguranță Școlară Olt.

„Acțiunile noastre vizează prevenirea absenteismului, a consumului de alcool, a substanțelor interzise, a consumului de tutun. Aceste lucruri sunt interzise în incinta unităților de învățământ, sunt prevăzute atât în regulamentele de ordine interioară de la nivelul unităților de învățământ, dar și interzise de legislația în vigoare. Astfel, au fost efectuate o serie de controale și în unitățile comerciale din zona adiacentă unităților de învățământ, privind comercializarea alcoolului și tutunului către minori. De asemenea, au fost efectuate controale și la sălile de joc sau agențiile de pariuri sportive care se află în apropierea școlilor, nu au fost identificați elevi prezenți în aceste unități. În schimb, au fost identificați 18 elevi care au absentat nejustificat de la ore și au mai fost identificați și elevi care au fost prinși fumând în curtea școlii. Aceștia au fost sancționați contravențional, conform legislației în vigoare. Ne propunem să facem des aceste activități, pe care le facem în sistem integrat. (…) Elevii trebuie să conștientizeze faptul că absenteismul duce și la săvârșirea și altor fapte, trebuie să conștientizeze că fumatul este interzis în incinta unităților de învățământ și, bineînțeles, consumul de substanțe psihoactive. (…) Nu am identificat agenți economici care să vândă țigări la bucată. Au fost efectuate și controale sumare, au fost găsite în două cazuri pachete de țigări. Conform legislației în vigoare, elevilor le este interzisă părăsirea incintei unității de învățământ, până la finalizarea orelor, cu excepția elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani”, a declarat inspectorul principal Lazăr.

Sursă foto principală: Arhivă

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți