14.1 C
Slatina
marți,30 aprilie,2024

Ultimele Articole

Slatina a redevenit, pentru trei zile, capitala umorului românesc. A început Festivalul „Oltenii &… Restu’ Lumii”

- Advertisement -

Podul Olt a fost vineri locul de unde s-a dat start distracţiei la Slatina, fiind deschisă oficial ediția cu numărul 27 a Festivalului de Umor „Oltenii &… Restu’ Lumii”. Va fi un weekend cu umor de calitate şi concerte de excepţie, un târg al meşterilor populari, dar şi un târg unde produsele tradiţionale româneşti sunt la loc de cinste, pentru ca duminică seara, după trei zile de voie bună, organizatorii să tragă cortina şi să îşi facă deja planuri pentru viitoarea ediţie ce va avea loc în toamna anului viitor.

Festivalul umoristic de la Slatina a debutat cu Vama Oltenească, care a fost organizată din nou la Podul Olt, unde au fost prezente zeci de oficialităţi locale şi judeţene, acestea fiind întâmpinate cu pâine, sare, zaibăr şi praz de tineri dansatori costumaţi în frumoase costume populare, atât membri ai Ansamblului „Doina Oltului” Slatina, cât și membri ai ansamblurilor etniilor invitate.

Printre autorităţi s-au aflat subprefectul de Olt Cosmin Floreanu, Emil Moţ, primarul municipiului Slatina, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreședinți ai aceleiaşi instituţii administrative, deputații de Olt Marius Iancu și Cătălin Grecu, dar şi şefi ai mai multor instituţii culturale. De asemenea, la deschiderea Festivalului de Umor „Oltenii & Restu’ Lumii” au fost prezenţi și mai mulți caricaturişti.

Actorul Eugen Cristea, personalitatea festivalului din acest an, a fost aşteptat cu pâine, sare şi zaibăr şi a primit de la organizatori paşaportul de oltean, paşaport primit şi de şoferii care vineri dimineaţă au trecut Podul Olt, intrând în municipiul Slatina dinspre Craiova. Pe lângă paşaport, conducătorilor auto le-au mai fost oferite o strachină cu mămăliguţă şi pastramă de oaie, o cană cu zaibăr, dar şi vestitul praz. „Nu ne aşteptam. Venim de multe ori în Slatina, dar nu ne aşteptam, este ceva deosebit. N-am auzit de Festival până acum, dar acum am văzut pe viu şi mă bucur tare mult că am putut să văd ce se întâmplă la dumneavoastră, la Slatina, cu ocazia acestui eveniment frumos”, a spus un șofer din Drăgășani, Vâlcea, ce era împreună,cu soția, și au fost trași pe dreapta până la intrarea pe Podul Olt.

După un mic moment umoristic oferit de actorul Alexandru Nae, amfitrion al întregului eveniment, ce se va desfășura în primul rând în Parcul Tineretului din zona Gării, şi rostirea salutului „Bună ziua, olteni!” de actorul Eugen Cristea, răspunsul primit de la gazde fiind „Să trăiţi!”, oficialităţile s-au prins într-o mare horă pe acordurile formaţiei de estradă „Lyra Band” a Primăriei Slatina.

„Târgul meşterilor populari” din Parcul Tineretului s-a deschis vineri, puţin după prânz, şi tot atunci a fost deschis butoiul cu vin şi glume de la Mustăria „La Căţeaua Leşinată”. Pe lângă edilul Emil Moţ, au dat cep butoiului cu vin şi actorii Eugen Cristea și Alexandru Nae. Tinerele care au fost la călcat de struguri, pentru a ieși must proaspăt, dar și un scurt moment artistic oferit de Taraful „Frunză Verde” de la Morunglav, nu au lipsit nici ele din peisaj.

Marius Oprescu, președintele forului județean, dar și primarul Emil Moț, au ținut să spună câteva cuvinte despre ceea ce înseamnă pentru ei festivalul de umor de la Slatina.

„Am ajuns la a XXVII-a ediţie a Festivalului ‘Oltenii &… Restu’ Lumii’, un festival de tradiţie, nu numai în judeţul Olt. Este un festival care a reuşit să-şi ducă numele în întreaga ţară. Ca de fiecare dată, în acest an, avem actori lângă noi, epigramişti, avem concursuri de caricatură. Cu toţii ne-am întâlnit în această dimineaţă la Consiliul Judeţean şi am pus la cale cum se va desfăşura acest festival. Am împărţit deja celebrele paşapoarte de oltean, la capul podului, şi cu toţii ne încadrăm în program, urmând ca aceste trei zile să fie unele de poveste”, a declarat președintele Consiliului Județean.

La rândul său, primarul Slatinei a spus că acest festival umoristic este organizat cu drag și bucurie: „Ca de obicei, Primăria Slatina, împreună cu Consiliul Judeţean, face în fiecare an acest festival, îl realizează cu drag şi cu bucurie. Astăzi, la început de octombrie practic, avem o vreme extraordinară şi vreau să-i invit pe toţi slătinenii şi pe toată lumea, să fie alături de noi, să se simtă bine, să râdă, să se distreze, să bea un zaibăr bun oltenesc, să mănânce o pastramă tot de la noi şi să se bucure aici, în Parcul Tineretului, de tot ceea ce noi putem oferi: formaţii bune, voie bună, distracţie”.

Personalitatea festivalului, actorul Eugen Cristea, a primit din partea municipalității tradiționala diplomă de „oltean permanent”.

„Este nu numai o onoare, la care nu mă aşteptam, şi de aceea mă şi emoţionez. Îmi face mare plăcere că sunt alături de dumneavoastră, se anunţă a fi un festival cu totul special, sper să petrecem trei zile absolut minunate. Vreau să vă mulţumesc pentru perfecţiunea care a fost atinsă, cel puţin până acum, şi sper ca această perfecţiune să meargă şi mai departe”, a spus actorul Cristea.

Apoi, festivalul umoristic și-a urmat cursul firesc, cu momentele artistice oferite de ansamblurile etniilor invitate, dar și de mici artiști membri ai mai multor ansambluri folclorice din județ.

Birourile mobile unde se eliberează pașapoartele de oltean, concursurile de creaţie literară, epigrame pe teme date şi caricatură, concursurile ad-hoc, lansările de carte, expozițiile de caricatură și fotografie umoristică, parada portului popular, bancurile și alte momente umoristice sunt și acestea parte din festivalul umoristic.

Din programul de vineri mai face parte și concertul extraordinar al artiştilor Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Oltului” Slatina, programat seara.

Iar în serile zilelor sâmbătă și duminică vor avea loc concertele oferite de Lora şi Folk Band, Elena Gheorghe & Band, Nelu Vlad și Trupa Azur și Andra.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți