12.3 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Deficit de personal de 11 la sută la nivelul Jandarmeriei Olt. Colonelul Emanuel Botan: „Înregistrăm un oarecare deficit pe categoria de ofițeri”

- Advertisement -

Colonelul Emanuel Botan, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, a prezentat luni, 30 octombrie 2023, un bilanț al activităților și rezultatele obținute de jandarmi în primele nouă luni ale acestui an. Au fost prezentate misiunile desfășurate pe mai multe linii de lucru, însă comandantul a oferit și câteva detalii despre deficitul de personal existent la nivelul Jandarmeriei Olt. Chiar dacă deficitul de personal este de doar 11%, nu același lucru poate fi spus despre deficitul de personal din rândul ofițerilor, care este de 39 la sută. 

„În acest moment, deficitul general de personal este de 11 la sută, nu avem un deficit mare. Înregistrăm un oarecare deficit pe categoria de ofițeri. În general, deficitul este de 11 la sută, 89 la sută este acoperit, lucru care conduce la îndeplinirea corectă a misiunilor pe care le avem. La ofițeri, deficitul este de 39 la sută. Am avut undeva la 26 de plecări din sistem, adică pensionări, și 22 de intrări. Mai avem șapte colegi care s-au transferat în alte unități și un coleg a început o misiune internațională. Noi avem o rată de absorbție foarte mare la nivelul județului Oltului, am fost fruntași la nivelul recrutărilor la nivelul Jandarmeriei Române”, a declarat colonelul Botan, comandantul IJJ.

Această situație pare să arate faptul că tinerii preferă mai mult să facă stagii de pregătire de doar câteva luni, la nivelul școlilor militare de subofițeri jandarmi unde sunt locuri atât în primăvară, cât și în toamnă, fără a mai opt și pentru a urma Academia, ca să poată deveni ofițeri.

Cifrele bilanțului arată că, în primele nouă luni ale anului 2023, jandarmii au efectuat 205 misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind angrenate 1.599 de efective, iar în toată această perioadă în județ nu au fost evenimente care să tulbure ordinea şi liniştea publică şi care să impună intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea acesteia.

Media zilnică a efectivelor angrenate în cadrul dispozitivului curent de menținere a ordinii și liniștii publice, prin patrule de jandarmi, a fost de 22 de jandarmi pe zi, iar media zilnică a patrulelor mixte şi a patrulelor de jandarmi destinate menținerii ordinii publice a fost de 50 de jandarmi pe zi.

Pe timpul misiunilor specifice desfășurate pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, jandarmii au constatat 225 fapte de natură penală, din care 38 au fost constatate de jandarmi, iar 187 în cooperare cu efectivele Poliţiei, fiind identificaţi 235 autori, şi au fost aplicate 1.053 de amenzi, în cuantum de 329.100 lei.

IJJ derulează trei proiecte pe fonduri europene 

Colonelul Emanuel Botan a mai spus că accesarea fondurilor externe nerambursabile reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Jandarmeriei Române, iar în acest moment Jandarmeria Olt este implicată în trei proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, unul dintre ele constând în reabilitarea Detașamentului 4 Jandarmi Caracal.

„În cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pentru obiectivul de investiţii «Modernizare în vederea creșterii eficienței energetice a sediului Detașamentului 4 Jandarmi Caracal, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt», a fost semnat cu ADR Sud – Vest Oltenia, contractul de finanțare, cu valoarea de 3.000.218,91 lei, din care 1.985.478,91 lei cheltuieli nerambursabile. Pe 6 octombrie 2023 s-a realizat recepția la terminarea lucrărilor, urmând ca în perioada imediat următoare proiectul să fie închis cu succes”, a declarat comandantul IJJ.

Aceeași sursă mai arată că prin Programul de cooperare teritorială INTERREG V-A România-Bulgaria, în cadrul Axei prioritare 3 – O regiune sigură, Consiliul Judeţean Olt a semnat un contract de finanţare în calitate de beneficiar lider în proiectul „Investiții comune în domeniul situațiilor de urgență pentru Consiliul Județean Olt și Municipalitatea Dolna Mitropolia (Bulgaria n.r.)”, în care Jandarmeria Olt a fost cooptată în calitate de partener-beneficiar. În cadrul proiectului, pentru jandarmi, au fost achiziţionate trei ATV-uri, urmând ca la începutul lunii noiembrie să fie livrate şi cele trei autovehicule 4+1 locuri cu tracţiune integrală.

Printr-un alt proiect, IJJ Olt va avea un sediu nou, cel actual urmând a fi desființat parțial.

„În cadrul proiectului «Consolidarea infrastructurii şi a pregătirii pentru situaţii critice de urgenţă», derulat de Jandarmeria Română cu finanțare din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, se va construi un sediu nou, modern, care să corespundă nevoilor reale ale personalului și standardelor de siguranță impuse de lege, iar în urma modificărilor apărute pe parcursul derulării etapei de avizare, construcția existentă se va desființa parțial, urmând ca o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați construiți să se consolideze şi modernizeze”, a subliniat comandantul Botan, care în timpul conferinței de presă l-a avut alături pe căpitanul Simona Floricel, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți