13.1 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a inaugurat noul sediu administrativ al Judecătoriei Slatina

- Advertisement -

Noul sediu administrativ al Judecătoriei Slatina, de pe strada Mihai Eminescu, din municipiu, a fost inaugurat în dimineața zilei de marți, 31 octombrie 2023, în prezența Alinei Gorghiu, ministrul Justiției. Alături de Petronela Stămătoiu, președintele Judecătoriei Slatina, au mai fost prezenți oaspeți de seamă, iar printre ei s-au numărat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu Daniel Grădinaru, președintele CSM, ai Curții de Apel Craiova, Marin Pițu, președintele Tribunalului Olt, dar și reprezentanți ai altor instanțe din județ, ai Baroului de Avocați Olt, ai investitorului, Compania Națională de Investiții, ai constructorului, arhitectul Sever Mitrache și șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne cu care Judecătoria colaborează.

Sunt patru săli de judecată, cu una mai multe decât în vechiul sediu de pe strada Dinu Lipatti, care avea doar trei, inclusiv o cameră de audiere a minorilor și sală pentru avocați, dar și un spațiu pentru arhivă mult mai mare. În corpul principal al noii Judecătorii Slatina se vor judeca dosarele civile, iar în cel nou vor fi judecate dosarele penale.

Rând pe rând, invitații au vorbit despre lucrările realizate în clădirea monument istoric, care a împlinit 115 ani de la înființare, fiind construită în anul 1908. În noul imobil al Judecătoriei Slatina, investiție ce a costat aproximativ 16 milioane de lei, a funcționat sediul Băncii Naționale a României.

„Astăzi (marți, 31 octombrie n.r.), reușim să marcăm finalizarea unei clădiri pe care eu o văd ca pe o bijuterie arhitectonică, cu foarte multe detalii atent bibilite de cei care s-au priceput să reamenajeze această clădire. Vă asigur că aceste investiții în infrastructura instanțelor din România va continua. Este un demers început de ceva timp de ministerul Justiției, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, cu colegii de la CNI. (…) Acest nou sediu de instanţă, în care au fost investite circa 16 milioane lei, nu ar fi fost realizabil fără muncă de echipă – fără o colaborare onestă si constructivă între autoritățile centrale și locale. Exemple în acest sens există. Avem, din această lună, o nouă lege a pensiilor de serviciu pentru magistrați. A fost astfel bifat un jalon important din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență n.r.). Ministerul Justiţiei a reuşit să depăşească un moment critic, iar dupa multe runde de negociere cu toţi actorii implicaţi, am gasit o formă a legii care să fie agreată atât de către judecători si procurori, cât si de către Comisia Europeană şi Curtea Constituţională. După data de 1 ianuarie 2024, data intrării în vigoare a legii, vom vedea impactul pe care aceasta îl va genera asupra carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asupra sistemului judiciar în ansamblu”, a declarat ministrul Justiției.

Prezentă la Slatina, Alina Gorghiu a mai avut de făcut un anunț important pentru județul Olt, respectiv faptul că Judecătoria Corabia ar urma să fie modernizată: „Și încă o veste bună pentru județul dumneavoastră. În luna iulie a acestui an, România a contractat un împrumut de 100 milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție si Dezvoltare, iar o parte din acest împrumut va fi destinat lucrărilor de modernizare a Judecătoriei Corabia”.

Judecătoarea Petronela Stămătoiu, președintele Judecătoriei Slatina, a declarat că noul sediu va avea un spațiu pentru avocați, care în actualul sediu nu există.

„Avem patru săli de judecată, avem un spaţiu destinat avocaţilor, un spaţiu care nu se regăseşte în actualul sediu, pentru că nu aveam efectiv unde să îl amenajăm, dar mai ales avem o cameră de audiere a minorilor şi intrăm şi noi astfel în rândul instanţelor moderne din ţară, cameră care a fost amenajată cu ajutorul colegilor mei de la Judecătoria Slatina. Deşi, aşa cum s-a spus, suntem foarte puţini în prezent la Judecătoria Slatina, doar 13 din 22”, a spus Petronela Stămătoiu.

La finalul evenimentului, sursa citată a mai spus că, cel mai probabil, activitatea judiciară în noul sediu va începe din luna ianuariei 2024. Iar în vechiul sediu ar urma, se pare, să își mute activitatea Serviciului de Probațiune al Tribunalului Olt.

Și Baroul Olt s-a mutat în casă nouă

Odată cu inaugurarea noului sediu administrativ al Judecătoriei Slatina, s-a inaugurat și noul sediu al Baroului Olt, aici fiind prezenți, printre alții, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, Emil Moț, primarul Slatinei, și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, care au fost întâmpinați de avocatul Radu Țuluca, președinte al instituției.

„Am participat astăzi (marți, 31 octombrie n.r.), împreună cu președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, la inaugurarea noului sediu al Baroului Olt. A fost o onoare pentru mine să particip la eveniment alături de avocații olteni, în primul rând, prin prisma profesiei mele, aceea de avocat și membru al Baroului Olt. Când am ales profesia de avocat, am fost atras de promovarea justiției, apărarea drepturilor individuale și lupta pentru un sistem legal echitabil. Astăzi, în calitate de primar, continui să servesc comunitatea noastră, dar nu am uitat niciodată angajamentul meu față de justiție. Dimpotrivă, aceste valori continuă să mă ghideze în funcția mea actuală. Atât în administrație, cât și în avocatură, te aflii în slujba oamenilor și ambele profesii presupun provocări utile, satisfacţii profesionale și multă muncă. În același timp, sunt bucuros că, tot astăzi, o clădire emblematică a orașului nostru, cedată de către Primăria Slatinei Ministerului Justiției, a fost redată slătinenilor, funcționând ca sediu al Judecătoriei. Vorbim despre o clădire veche de peste o sută de ani, care are astăzi un scop public înalt, fiind locul în care se asigură dreptatea și drepturile cetățenilor noștri. Felicitări tuturor pentru această zi de sărbătoare, care reflectă unitatea și colaborarea noastră în promovarea justiției și respectului pentru lege”, a declarat edilul municipiului Slatina.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți