18.1 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Elevi ai unităților școlare din Slatina, Scornicești și Mărunței, învățați de polițiști cum să nu comită infracțiuni de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, bullying și cyberbullying

- Advertisement -

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, au desfășurat în ultima săptămână 14 activități educativ-preventive în rândul elevilor din unitățile de învățământ din municipiul Slatina, orașul Scornicești și comuna Mărunței. Acțiunile au vizat prevenirea portului sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, bullyingului, cyberbullyingului, dar și informarea elevilor asupra răspunderii penale a minorilor.

„În cadrul activităților, polițiștii le-au explicat elevilor că portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ reprezintă o infracțiune,
fiind informați și despre consecințele juridice din acest domeniu. Elevilor le-a fost expus faptul că bullying-ul are consecințe negative majore asupra stării emoționale a minorilor, constituind un factor de vulnerabilitate care poate afecta starea de sănătate psihică a viitorului adult și poate crește riscul apariției unor probleme precum depresia, anxietatea și fobia. De asemenea, elevilor le-au fost prezentate și principalele categorii de riscuri la care se pot expune în mediul online, respectiv infectarea sistemelor cu programe de tip malware (viruși), furtul de identitate și cyberbullyingul. Activitățile de prevenire a acestor riscuri au constat în promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei, fiind oferite elevilor recomandări generale care privesc protejarea datelor personale și a parolei”, a declarat agent principal Claudiu Șerban, purtător de cuvânt al Poliției Olt.

Potrivit aceleiași surse, elevii au fost interesați și receptivi la mesajele și recomandările polițiștilor, context în care au formulat întrebări, având loc discuții libere pe aceste teme.

„Aceste întâlniri urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun ca elevii să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți. Activitățile au fost desfășurate de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliției municipiului Slatina, Poliției orașului Scornicești, Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, dar și Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase. Siguranța elevilor reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Olt, iar polițiștii ce desfășoară activități informativ preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activități educative antiinfracționale și antivictimale, organizate în școli”, a subliniat reprezentantul IPJ.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți