13.2 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ce spune conducerea Spitalului Slatina despre cazul femeii care a murit în liftul blocat între etajele 4 și 5 ale unității medicale

- Advertisement -

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina a venit cu lămuriri despre incidentul petrecut în dimineața zilei de Ce spune conducerea Spitalului Slatina despre cazul femeii care a murit în liftul blocat între etajele 4 și 5 ale unității medicale, 16 decembrie 2023, la unitatea medicală, survenit în timpul transportului unei paciente (o femeie de 81 de ani, din comuna Curtișoara n.r.) din secția unde era internată (Neurologie n.r.) către secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Astfel, sâmbătă, ca urmare a evaluării făcută de medicul de gardă, s-a decis transferul către Secția ATI, al pacientei care avea multiple comorbidități, internată inițial în Secția Medicină Internă și transferată apoi în Secția Neurologie.

„S-a procedat la transferul pacientei către Secția ATI, cu liftul, în jurul orei 07:20, pacienta fiind însoțită de echipa constituită conform procedurilor interne, formată din medic neurolog și personal mediu și sanitar auxiliar. În timpul transportului, liftul s-a blocat între etaje, la scurt timp pacienta intrând în stop cardio-respirator. S-au efectuat imediat manevre de resuscitare de medicul care însoțea pacienta, manevre care au fost efectuate atât timp cât pacienta s-a aflat în lift, cât și până la accesul în Secția ATI. În tot acest timp, s-a intervenit cu personalul tehnic din interiorul spitalului pentru a debloca liftul. A fost solicitată și echipa tehnică, care asigură mentenanța liftului, acesta fiind deblocat în jurul orei 08:00. Pacienta a fost evaluată de medicul de terapie intensivă, în același timp cu continuarea manevrelor de resuscitare, iar la ora 08:05 a fost declarat decesul. Incidentul a fost raportat în ziua producerii incidentului atât către ANMCS, cât și către Direcția de Sănătate Publică Județeană Olt, care a dispus imediat efectuarea de verificări cu privire la caz. Verificările s-au concretizat într-un proces verbal de control, care nu a constatat nereguli. De asemenea, potrivit procedurilor interne, șeful serviciului de anatomie patologică, în programul normal de lucru al serviciului, în ziua de 18 decembrie, a anunțat decesul pacientei organelor de cercetare penală, care au dispus efectuarea necropsiei de către Serviciul Județean de Medicină Legală”, a declarat Angela Nicolae, managerul Spitalului Slatina.

Unitatea sanitară a mai spus că are contract de mentenanță și service cu prestator de servicii autorizat, iar ultima revizie s-a efectuat în luna noiembrie 2023, când s-a constatat că liftul funcționează în condiții tehnice corespunzătoare.

Cel care a făcut public cazul a fost prefectul de Olt Mario De Mezzo, printr-o postare pe rețelele de socializare, în dimineața zilei de luni, 18 decembrie, iar acesta chiar a dispus un control, în urma căruia reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană Olt au confirmat constatările cuprinse în procesul verbal de control întocmit în urma verificărilor efectuate sâmbătă, 16 decembrie. De asemenea, nu au constatat încălcări ale metodologiei privind raportarea evenimentelor adverse care implică actul medical, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății 14/ din 11 ianuarie 2010.

„Reprezentanții ISCIR au emis dispoziția de a menține funcționarea liftului, confirmându-se că acesta era și este conform, având toate reviziile la zi, beneficiind de întreținere și exploatare cu personal autorizat. Respectivul proces verbal a constatat și că sunt asigurate instrucțiunile specifice pentru utilizarea ascensoarelor și documentele cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi și dereglări”, a mai transmis directorul unității spitalicești slătinene.

Nu în ultimul rând, conducerea SJU Slatina a mai făcut precizarea că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei efectuate de medicul legist, nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului.

„Subliniem că tratăm cu toată seriozitatea și responsabilitatea asemenea evenimente și, în consecință, am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil. Respingem ferm acuzațiile de mușamalizare a cazului, iar prin acest comunicat prezentăm toate dovezile că, în această situație, conducerea unității sanitare a acționat transparent, cu bună-credință, respectând procedurile interne și în conformitate cu toate normele legale în vigoare. De asemenea, remitem acest comunicat de presă în urma finalizării controlului dispus de prefectul județului Olt, astfel încât să aducem în spațiul public informații corecte, verificate și emise de organele abilitate”, a mai adăugat Angela Nicolae, manager al spitalului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți