12.3 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Oltenii, sfătuiți de CAO să protejeze apometrele și conductele de apă împotriva înghețului

- Advertisement -

Pentru că se anunță în imediata perioadă zile și nopți tot mai geroase, cu temperaturi care scad sub 0 grade Celsius, Compania de Apă Olt recomandă tuturor clienților din județ să protejeze instalațiile proprii de alimentare cu apă și iarna aceasta.

Potrivit CAO, în scările de bloc, ferestrele și ușile trebuie să fie închise și verificate, periodic sau înlocuite, acolo unde este cazul, pentru a evita fenomenul de îngheț.

„Conductele de apă au nevoie de un strat protector termic împotriva înghețului, astfel de materiale speciale pentru izolat conducte găsindu-se în magazinele specializate. Apometrele trebuie izolate cu materiale termoizolante, iar pentru cele care sunt montate într-un cămin trebuie să existe capac care se închide etanș. Branşamentul de apă expus temperaturilor negative trebuie izolat corespunzător pentru a nu îngheța, în perioada de iarnă”, transmit reprezentanții societății.

Iar utilizatorii care locuiesc la case, potrivit aceleiași surse, trebuie să verifice și să izoleze robineții din curte, respectiv căminele de apometru. În cazul în care, clienții lipsesc mai mult de la domiciliu, este necesară golirea instalației interioare de utilizare apă.

Responsabili de protejarea apometrelor și conductelor de apă sunt beneficiarii serviciilor CAO, dar și asociațiile de proprietari.

„Nerespectarea măsurilor recomandate de către operator poate duce la înghețarea și distrugerea conductelor de apă, a robineților, a apometrelor și la întreruperea alimentării cu apă potabilă a instalațiilor interioare din locuință. Toate aceste măsuri de prevenire a fenomenului de îngheț intră în responsabilitatea utilizatorilor sau a asociațiilor de proprietari, după caz, deoarece spațiul unde există rețele interioare de distribuție apă reprezintă un drept de bun comun al proprietarilor din imobilul respectiv. Utilizatorii au obligația ‘să se preocupe de asigurarea integrității sistemelor de măsurare’, respectiv a contorului care măsoară cantitatea de apă consumată, cu scopul facturării de către operator (Legea 241 din 2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ordinul 29/N/1993 Anexa, Contractul de furnizare/prestare, Regulamentul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare)”, spun reprezentanții CAO.

Sursa citată mai arată că, în cazul în care apometrele sau instalațiile de apă se defectează din cauza înghețului, pentru că nu au fost protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.

Pentru probleme legate de funcţionarea contoarelor sau a serviciului public de alimentare cu apă, cetăţenii pot apela serviciul Call Center – 0349/990, disponibil 24 din 24 de ore.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți