17.3 C
Slatina
marți,30 aprilie,2024

Ultimele Articole

Bilanț. Numărul misiunilor și patrulelor la care au fost prezenți jandarmii olteni a crescut semnificativ în anul 2023

- Advertisement -

Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt, în anul 2023, a avut loc marți, 30 ianuarie 2024, la sediul instituției Ministerului Afacerilor Interne, în sistem videoconferință, fiind prezentată de colonel Emanuel Botan, inspector șef al Jandarmeriei Olt. Din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a participat colonelul Louis Francois Dumitrache, șeful Direcției Paza și Protecție Instituțională.

Potrivit bilanțului, anul 2023, pentru jandarmii olteni, a fost caracterizat de intensificarea manifestărilor în spațiul public, cu o prezență numeroasă a cetățenilor, în special la manifestările sportive, cultural-artistice și religioase. Pentru protecția participanților, a infrastructurii și prevenirea tulburării ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării adunărilor publice, în perioada de referință, au fost executate 244 misiuni de asigurare a ordinii publice, înregistrându-se o creștere cu 9 la sută, comparativ cu anul 2022 – 225 misiuni, cu o medie de nouă jandarmi pe misiune.
De asemenea, au fost asigurate măsurile de ordine publică potrivit competențelor pe timpul a două vizite oficiale efectuate în județul Olt, în perioada de referință oamenii legii acționând și pentru menținerea ordinii publice, sens în care au fost constituite 12.361 patrule in sistemul integrat de menținere a ordinii publice, înregistrându-se o creștere cu aproximativ 0,5%, comparativ cu anul 2022 când au fost 12.324 patrule. Media zilnică a patrulelor mixte și a patrulelor de jandarmi destinate menținerii ordinii publice a fost de 34, fiind folosiți în acest sens 47 jandarmi pe zi.

În privința unei asigurări a unei reacții imediate și oportune în situații deosebite a constituit o direcţie de acţiune importantă a structurilor de ordine publică, executându-se în acest sens 134 de misiuni de intervenție, înregistrându-se o creștere cu 120%, comparativ cu anul 2022 – 61 misiuni de intervenție, cu o medie de patru jandarmi pe misiune.

„Trebuie să evidenţiez că toate solicitările au fost rezolvate și pericolul a fost îndepărtat înainte de a se înregistra victime”, a ținut să transmită comandantul jandarmilor olteni.

Potrivit datelor din bilanț, în cursul anului trecut în județul Olt nu au fost evenimente care să tulbure ordinea și liniștea publică și care să impună intervenția Jandarmeriei pentru restabilirea acesteia.

Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar a continuat și în 2023 să reprezinte o prioritate pentru Jandarmerie care acționează prin structurile sale teritoriale în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar. În privința intervenției preventive, jandarmii au desfășurat 325 de activități, acestea desfășurându-se în instituții de învățământ, arene sportive, în locurile de desfăşurare a unor adunări publice și în alte locuri din mediul urban sau rural. Astfel, în zona unităților de învățământ au fost desfășurate 840 activități de patrulare.

„Personalul instituției noastre, prin activitățile desfășurate, a promovat o cultură a non-violentei printre toți actorii implicați în actul educațional, încurajarea și stimularea rezultatelor bune și adoptarea unui comportament exemplar de către elevi, în concordanță cu normele de conviețuire socială”, a spus șeful Jandarmeriei Olt.

În perioada analizată, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a primit spre executare 567 mandate de aducere, înregistrându-se o creștere cu 24 la sută, comparativ cu anul 2022 – 458 mandate de aducere în 27 localități, din care 294 au fost executate prin prezentarea persoanelor, iar 273 au fost executate prin înaintarea documentației.

Structurile de acțiuni speciale ale Jandarmeriei Olt au acordat sprijin în aplicarea legii structurilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Olt, Inspectoratului de Poliție al Județului Olt și structurilor de parchet din zona de competență, executând în total m 21 de acţiuni speciale, înregistrându-se o creștere cu 17%, comparativ cu anul 2022 – 18 acțiuni speciale, cu o medie de 11 jandarmi pe misiune.

Pe timpul misiunilor specifice, jandarmii olteni au constatat 310 fapte de natură penală, din care 46 de jandarmi și 264 în cooperare cu efectivele Poliției, fiind identificați 318 de autori și au fost aplicate 1.313 sancțiuni contravenționale în cuantum de 414.700 lei.

Jandarmeria Olt a manifestat de fiecare dată o disponibilitate activă și la solicitările tuturor instituțiilor cu care se cooperează, aducându-și, în condițiile legii, o contribuție determinantă la efortul comun de asigurare și menținere a unui climat de ordine și siguranță a cetățenilor. S-au efectuat 297 în cooperare cu alte instituții: cu Poliția, prin executarea de razii, filtre, controale, descinderi în zone și locuri cu potențial criminogen ridicat, în cooperare cu executorii judecătorești, cu organele silvice, STPF Olt, ITM Olt, ISU Olt, ANPA și alte entități în conformitate cu planurile de cooperare și colaborare încheiate în acest sens.

Unitatea a fost implicată în două exerciții inter-instituționale, unul executat la un supermarket din municipiul Caracal și unul de tip LIVEX „SCUTUL 23” organizat de către Baza Militară 99 Deveselu.

Începând cu data de 28 octombrie 2023 pe o perioadă de un an, un ofițer din cadrul Jandarmeriei Olt se află în misiune internațională, fiind dislocat în cadrul Misiunii Multidimensională Integrată pentru Stabilizare din Republica Centraficană (MINUSCA).

Accesarea fondurilor externe nerambursabile reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Jandarmeriei Române. Unitatea a fost și este implicată în trei proiecte cu finanțare externă nerambursabilă.
În cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, pentru obiectivul de investiții „Modernizare în vederea creșterii eficienței energetice a sediului Detașamentului 4 Jandarmi Caracal, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt”, a fost semnat cu ADR Sud – Vest Oltenia, contractul de finanțare, cu valoarea actualizată de 3.164.052,43 lei, din care 2.083.951,70 lei cheltuieli nerambursabile. Pe 6 octombrie 2023 s-a realizat și recepția la terminarea lucrărilor, urmând ca la începutul anului să se realizeze Cererea de rambursare finală și proiectul să se închidă cu succes.

În cadrul Programului de cooperare teritorială InterReg V-A România – Bulgaria, în cadrul Axei Prioritare 3 – O regiune sigură, Consiliul Județean Olt a semnat un contract de finanțare în calitate de beneficiar lider în proiectul „Investiții comune în domeniul situațiilor de urgență pentru Consiliul Județean Olt și  Municipalitatea  Dolna Mitropolia”, în care am fost cooptaţi în calitate de partener-beneficiar. În cadrul proiectului, pentru unitatea noastră au fost achiziţionate trei ATV-uri şi trei autovehicule 4+1 locuri cu tracţiune integrală.

Printr-un alt proiect, jandarmii din Balș se vor bucura de un sediu nou.

„În cadrul proiectului ‘Consolidarea infrastructurii și a pregătirii pentru situații critice de urgenţă’ derulat de Jandarmeria Română cu finanțare din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în orașul Balș – Detașamentul 5 Jandarmi se va construi un sediu nou, modern, care să corespundă nevoilor reale ale personalului și standardelor de siguranță impuse de lege, iar în urma modificărilor apărute pe parcursul derulării etapei de avizare, construcția existentă se va desființa parțial, urmând ca o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați. construiți să se consolideze și modernizeze. Obiectivul nostru principal este să oferim un serviciu public conform aşteptărilor sociale, iar pentru aceasta, în primul rând, vom urmări să dezvoltăm capacitatea instituţională de a oferi un grad înalt de siguranţă publică.
Creşterea capacităţii operaţionale şi de răspuns pentru misiunile pe care Jandarmeria le îndeplineşte în domeniul ordinii şi siguranţei publice şi al situaţiilor de urgenţă, dar şi necesitatea de a trece rapid la acţiuni militare pentru managementul unor tipuri de risc specifice stărilor excepţionale, impun continuarea procesului de modernizare a structurilor prin consolidarea şi dezvoltarea cantitativă şi calitativă a acestora”, a subliniat colonel Emanuel Botan, inspectorul șef al IJJ Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți