12.3 C
Slatina
vineri,3 mai,2024

Ultimele Articole

Aproape 200 de persoane din județ, confirmate cu gripă săptămâna trecută. Încă o femeie care avea acest diagnostic a murit

- Advertisement -

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt au continuat și în săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024 să supravegheze cazurile de gripă, viroze și pneumonii, pentru sezonul rece 2023 – 2024. Iar numărul acestor îmbolnăviri a crescut îngrijorător, având în vedere că aproximativ 200 de olteni au fost confirmați cu gripă, majoritatea prin teste rapide. Din păcate, din cauza acestei boli a mai murit o femeie.

Potrivit cifrelor oficiale ale DSP Olt, în ultima săptămână, în județ s-au înregistrat 1.232 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 59 internări, 418 de olteni diagnosticați cu pneumonie, cu 73 internări, și 196 cazuri de gripă, din care 166 confirmate prin teste rapide.

„Pacienții s-au prezentat în serviciile specializate ale unităților sanitare cu paturi, cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. În sezonul rece 2023 – 2024 s-au înregistrat și trei decese din cauza gripei, persoanele fiind confirmate cu virusul gripal AH1″, a declarat asistenta Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

După decesul bărbatului de 70 de ani și a femeii de 83 de ani, ambii nevaccinați antigripal și cu cormobodități, al treilea deces s-a înregistrat în data de 25 ianuarie. Este vorba despre o femeie de 69 de ani, din mediul urban, nevaccinată antigripal, cu cormobodități hipertensiune arterială și obezitate grad III. A primit tratament antiviral – Tamiflu, rezultatul fiind pozitiv la gripă de tip AH1 pdm09.

Din prima zi a lunii octombrie 2023 și până la această dată, 31 ianuarie, au fost în total 269 de olteni confirmați cu gripă, din care 53 prin metoda RT- PCR – 21 pentru virusul gripal tip A nesubtipate; nouă cazuri cu virusul gripal tip A, subtip H3; 22 cazuri cu virusul gripal tip A, subtip H1 pdm 09, din care trei decese; un caz de dublă infecție cu virusul gripal tip A, subtip H1, și tip A, subtip H3. Au fost și 216 cazuri confirmate prin teste antigenice rapide – 215 confirmate pentru virusul gripal tip A (teste antigenice rapide) și unul pentru virusul gripal tip B (test antigenic rapid).

Potrivit reprezentanților instituției sanitare, vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură și eficientă măsură profilactică.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți