21.2 C
Slatina
vineri,26 iulie,2024

Ultimele Articole

Peste 9.000 de intervenții în ultimul an pentru pompierii din cadrul ISU Olt. 4.630 misiuni au fost ale paramedicilor SMURD, iar aproape o mie incendii

- Advertisement -

Sala de festivități a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a găzduit marți, 30 ianuarie 2024, ședința de evaluare a activităților desfășurate anul trecut. Evenimentul s-a desfășurat în prezența colonelului Ciprian Monoranu, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a comenzii ISU Olt, în fruntea căreia este colonelul Adrian Tănase, și a cadrelor unității. În anul 2023, pompierii olteni au fost solicitați să intervină la peste 9.000 de intervenții, mai exact 9.294, cea mai mare pondere a misiunilor fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență, respectiv 4.630 intervenții.

De asemenea, alte aproape o mie au fost intervenții pentru stingerea incendiilor, mai precis 944, și 2.924 de recunoașteri în teren. Celelalte misiuni au fost pentru salvări de animale, protecția mediului, exerciții tactice și alte tipuri de intervenții.

Echipajele SMURD Olt au participat, parcursul anului trecut, la 4.630 intervenţii, din care 129 de intervenţii au fost împreună cu echipajul de descarcerare. În urma acestora au fost asistate medical 4.808 persoane din care 4.519 adulţi şi 289 copii.

Potrivit bilanțului ISU Olt, activitatea de prevenire s-a materializat prin efectuarea a 673 de acțiuni de îndrumare, control și diseminare a informațiilor cu caracter preventiv, fiind evaluați 338 de operatori economici, 246 de instituții, 16 localități, șase inspecții pe amplasament și 32 de audituri de supraveghere.

„Controalele au vizat atât verificarea pe linia apărării împotriva incendiilor, cât și aspecte referitoare la combaterea fumatului în spațiile publice închise. În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 1.108 sancțiuni contravenționale principale, în cuantum de 5.613.402 lei. În domeniul avizare-autorizare privind securitatea la incendiu, au fost emise 74 de avize de securitate la incendiu și 61 autorizaţii de securitate la incendiu, de asemenea a fost acordată asistență tehnică de specialitate pe linie de avizare-autorizare și prevenirea incendiilor”, a declarat inspectorul șef al ISU Olt.

Sursa citată a mai arătat că, sub coordonarea personalului din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, în luna mai a fost organizată, în colaboarare cu Inspectoratul Școlar Județean Olt, etapa județeană a concursurilor cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Cu viața mea apăr viața” și „Prietenii Pompierilor”. Totodată, în luna iunie, ISU Olt a organizat etapa judeţeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situaţii de urgenţă, iar în luna iulie a desfășurat etapa interjudețeană a acestor concursuri, fiind prezente echipele câștigătoare a fazei județene din șapte județe.

„Salvator din pasiune” este programul care a fost continuat și anul trecut de salvatori, participând nu mai puțin de 48 de voluntari.

„Programul «Salvator din pasiune» a continuat și pe parcursul anului 2023, fiind organizate două serii de pregătire a voluntarilor, la care au participat 48 de voluntari. Voluntarii care încadrează autospeciala SMURD, au participat în anul 2023 la 173 de intervenții”, a mai spus colonelul Adrian Tănase.

La nivelul ISU Olt au fost făcute și unele investiții majore în anul 2023.

„Reabilitarea termică şi energetică a sediului Detaşamentului de Pompieri Caracal a fost finalizată la data de 20 decembrie 2023, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, nerambursabile. Pe parcursul anului trecut, în dotarea unității au intrat: o autospecială tip Centru de Comunicaţii pentru Punct de Comandă Mobil – mediu; două autospeciale de stingere cu apă şi spumă – capacitate 4.000 litri; o autospecială de stingere cu apă şi spumă – capacitate 10.000 litri; ventilator mic pentru evacuarea fumului; pernă de salvare de la înălţimea de 16 metri; container cisternă transport apă cu capacitatea de 10.000 litri, cu finanțare din fondurile Consiliului Județean Olt”, a explicat șeful ISU.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți