1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Aleșii Slatinei au aprobat bugetul municipiului pe 2024, în ședință extraordinară. Edilul Emil Moț a discutat în detaliu despre investițiile din acest an

- Advertisement -

Consilierii locali s-au întrunit în după-amiaza zilei de miercuri, 7 februarie 2024, într-o ședință extraordinară ce s-a desfășurat la Casa Căsătoriilor de pe Dealul Grădiște și în care s-a aprobat bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului Slatina pentru anul 2024. Proiectul de hotărâre a fost prezentat înainte, în cadrul unei conferințe de presă, de Emil Moț, primarul urbei. Bugetul Slatinei pentru acest an este puțin peste 449,4 milioane de lei, iar din această sumă de bani undeva la 120 – 130 milioane lei sunt alocate pentru investiții în infrastructura rutieră, de învățământ și iluminat public. Însă, pentru realizarea obiectelor de investiții derulate în 2024 la nivelul municipiului Slatina o importantă sumă de bani provine și din fonduri europene, aceasta fiind undeva la peste 90 milioane de lei.

Rând pe rând, edilul a vorbit despre investițiile pe care municipalitatea vrea să le deruleze anul acesta, însă a spus și faptul că din buget vor fi acoperite tot ceea ce înseamnă plata salariilor și partea de birotică.

„Bugetul municipiului Slatina are o valoare totală de 449.430.000 lei, undeva la peste 4 miliarde de lei în bani vechi. 376.658.000 lei reprezintă totalul veniturilor din buget, la această sumă adăugându-se 72.772.000 lei, un excedent care provine din banii necheltuiți anul trecut. Sunt unele lucrări nefinalizate, facturi care nu s-au depus, iar excedentul se rostogoleşte din anul 2023, în anul 2024. Un lucru este clar şi cert, în anul 2024, Primăria a asigurat tot ce înseamnă cheltuielile pentru plata salariilor şi cheltuielile pe bunuri şi servicii, adică ceea ce înseamnă birotică. Investiţiile reprezintă undeva la 120 – 130 milioane de lei, doar din banii noştri. În schimb, avem mai mult de 90 milioane de lei fonduri europene, este cam jumate – jumate”, a declarat primarul municipiului reședință a județului Olt.

O sumă de aproape 20 de milioane lei s-a alocat în 2024, de la buget, pentru tot ceea ce reprezintă asfaltarea străzilor care, în ultima perioadă, au fost serios deteriorate în urma lucrărilor derulate de echipele Companiei de Apă Olt pentru modernizarea rețelelor de apă şi canalizare din localitate.

„Anul acesta vom face un contract-cadru pentru reparaţii şi absolut fiecare stradă afectată de aceste lucrări va fi refăcută de la zero. Cu această ocazie vreau să le cer răbdare slătinenilor, pentru că totul va reveni la forma iniţială”, a explicat primarul Slatinei.

Emil Moț a spus că investiții în ceea ce înseamnă infrastructura rutieră vor fi realizate pe mai multe artere, printre acestea numărându-se străzile Recea, Ecaterina Teodoroiu, Văilor, Grigore Alexandrescu, Mesteacănului, Mănăstirii, Ferdinand I, Nicolae Buică, Mihai Eminescu și Oituz, cea din urmă finalizându-se până la sfârșitul anului 2024, undeva în toamnă.

În ceea ce priveşte infrastructura educațională, municipalitatea promite că îl va finalizează anul acesta este crearea de terenuri de sport multifuncţionale, cu nocturnă, la trei unități de învățământ din Slatina, iar acestea sunt Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, fosta generală numărul 5, Școala Gimnazială Nr. 3 și Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă”, fosta generală 7, fondurile alocate de la buget fiind 5 milioane lei, 3, respectiv 2 milioane de lei.

Lucrările urmează a fi finalizate în toamna acestui an, spune primarul, având în vedere că studiile de fezabilitate s-au realizat în anul 2023, iar în perioada următoare s-au organizate licitațiile pentru demararea acestor investiții:  „La sfârşitul toamnei aceste terenuri vor fi funcţionale. După votarea bugetului, trecem la licitaţia lucrărilor”. Aleșii slătineni au și aprobat miercuri sumele alocate în buget prevăzute pentru lucrările ce au loc la cele trei școli gimnaziale. La noile terenuri de sport multifuncționale, cu nocturnă, vor avea acces atât elevii instituțiilor de învățământ perspective şi alţi copii din oraş, cât și adulții.

Tot în bugetul municipiului Slatina din acest an sunt prevăzute și fonduri ce vor fi folosite pentru montarea unor panouri fotovoltaice la șapte grădinițe și școli din urbe, iar aici enumerăm Grădinița cu Program Prelungit (GPP) Nr. 2, GPP Nr. 5, GPP „Ion Creangă”, Școala Gimnazială „George Poboran”, Școala „Constantin Brâncoveanu”, care va avea și un corp nou de clădire, Școala „Vlaicu Vodă” și Școala Gimnazială „Ștefan Protopopescu”.

Tot în privința instituțiilor de învățământ din municipiul Slatina, edilul Moț a spus că majoritatea urmează a fi dotate în anul 2024 cu mobilier, materiale didactice și echipamente IT. Suma alocată este de puțin peste 17,4 milioane de lei, singura unitate școlară care este pe cont propriu fiind Colegiul Național „Ion Minulescu”, potrivit primarului.

Programul ce privește reabilitarea termică a blocurilor de locuit este continuat și anul acesta de municipalitate. Primăria a alocată suma de 5 milioane lei pentru proiectele ce vor fi derulate în această privință, 54 de imobile aflându-se anul acesta pe listă. Potrivit lui Emil Moț, din anul 2020 şi până în prezent, nu mai puțin de 164 de blocuri au fost reabilitate termic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți