În cadrul ședinței extraordinare de miercuri, 7 februarie 2024, consilierii județeni au aprobat un nou proiect privind construirea staţiei de tratare mecano-biologică a deșeurilor de la halda de gunoi din comuna Bălteni.
Instalarea staţiei se va face în celula deja construită acolo. Potrivit lui Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean, prin noul tratament, se estimează că maximum 20 la sută din gunoiul care ajunge acum în groapă va mai ajunge la haldă, ceea ce face în primul rând ca acea celulă să se umple mult mai târziu.
„Unul dintre proiecte privește spargerea cărții funciare de la centrul de management de la Bălteni, în două cărți funciare, pe unul dintre terenuri urmând să construim mai departe proiectul de management al deșeurilor. Așa cum știți, ne-am propus să construim o stație de tratare mecano-biologică, astfel încât deșeurile care în mod normal trebuie să ajungă în celula construită de noi, acolo să fie mult mai puține. Prin acest tratament, se estimează că maxim 20% din gunoiul care ajunge acum pe groapă va mai ajunge pe groapă, ceea ce face în primul rând ca acea celulă se umple mult mai târziu, sau celulele viitoare, astfel încât să nu îl mai umplem atât de repede, și în același timp să producem anumite cantități de material care poate fi folosit ca energie electrică, în special ca energie termică, în special pentru fabricile de ciment. Celelalte proiecte privesc terenurile pe care noi avem construite stațiile de transfer, pe care le-am luat de la primăriile respective, urmând ca ulterior, împreună cu stațiile și gropile pe care le-am acoperit al momentul respectiv, urmând ca gropile respective să fie predate înapoi către autoritățile publice locale, terenurile fiind pe raza lor”, a spus președintele forului județean.
Oprescu a mai explicat că, în momentul de față, CJ Olt, încă din exercițiul bugetar european trecut, care s-a închis la 31 decembrie 2023, a făcut o serie de demersuri pentru construirea acestei stații.
„Am scos la licitație consultantul care urmează să construiască acel proiect. De asemenea, după ce a fost dat câștigătorul, deja s-au făcut anumiți pași și anumite documente din proiectul viitor sunt deja construite și decontate din fonduri europene, urmând ca în perioada următoare, odată cu finalizarea ghidului solicitantului, care acum e pus în transparență, dar el nu este definitiv, să încărcăm proiectul și să vedem ce finanțare vom obține”,
Investiţia într-o Staţie de tratare mecano-biologică se ridică la aproximativ 20 milioande euro, iar bani vor fi atraşi din fonduri europene.
Sursă foto: Olt TV