18.2 C
Slatina
duminică,5 mai,2024

Ultimele Articole

Primarul din Gostavățu, condamnat pentru luare de mită, prins de polițiștii olteni și încarcerat în Penitenciarul Craiova

- Advertisement -

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale, din cadrul Poliției municipiului Caracal, au pus în executare vineri, 9 februarie 2024, un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de către Tribunalul Olt, pe numele unui bărbat, în vârstă de 60 de ani, din comuna Gostavățu, județul Olt.

Este vorba de nimeni altul decât Marius Ștefan Popescu, primarul comunei oltene, care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, magistrații Curții de Apel Craiova fiind cei care au dat sentința definitivă.

Acesta a comis faptele în mod repetat, în total peste o sută în perioada 2008 – 2018, și inițial, în luna martie a anului 2023, magistrații Tribunalului Olt în condamnaseră la 4 ani și 4 luni de pușcărie.

„Bărbatul a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, comisă în formă continuată. Acesta a fost depus la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, în vederea executării pedepsei privative de libertate”, a declarat subinspector Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Edilul din Gostavățu, membru al Partidului Social Democrat, a fost trimis în judecată la sfârșitul primăverii anului 2020, după ce un an înainte, în luna mai 2019, era plasat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

De-a lungul a zece ani, respectiv perioada anilor 2008 – 2018, Marius Ștefan Popescu, care acum este la al cincilea său mandat, a condiționat mai multe persoane care nu doreau să fie amendate sau împiedicate să-și desfășoare diversele activități ce formează obiectul lor de activitate să-i achite personal sau prin interpuși, anual, sume cuprinse între 100 și 1.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, primarul Popescu a luat astfel mită de peste 110 ori.

„Din probele administrate până în prezent rezultă existenţa unor activităţi infracţionale care se circumscriu tipicităţii elementelor constitutive ale infracţiunilor de «luare de mită» (…), în sensul în care inculpatul P.M.Ş., în calitate de primar al comunei Gostavăţu, județul Olt, în perioada 2008 – 2018, a condiţionat mai multe persoane care doreau să nu fie sancţionate contravenţional sau împiedicate să îşi desfăşoare diferitele activităţi ce formează obiectul lor de activitate (reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu sedii sau puncte de lucru în comuna Gostavăţu, județul Olt, şi deţinători de utilaje agricole) de pe raza comunei, să achite, personal sau prin persoane interpuse, anual, diverse sume de bani (folosite pentru nevoi personale) cu valoarea cuprinsă între 100 – 1.000 de lei”, se arăta într-un comunicat de presă remis la vremea aceea de procurorii Parchetului Olt.

Potrivit aceleiași surse, inculpatul pretindea că sumele de bani cerute acestora sunt necesare pentru organizarea bâlciului din comună, deși la primărie exista prevedere bugetară pentru acest eveniment, în legătură cu întârzierea sau neîndeplinirea unor acte ce intră în atribuțiile sale de serviciu sau pentru îndeplinirea unor acte contrare acestor atribuții (procese verbale de sancționare contravențională, nedarea în debit a amenzilor contravenționale, emiterea acordului de funcționare pentru agenții economici, sesizări la diferite instituții ale statului în vederea efectuării de controale la agenții economici etc.), în total 117 acte materiale.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți