9.7 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

„Datină și voie bună” – șezătoare la Muzeul Județean Olt

- Advertisement -

Muzeul Județean Olt găzduiește marți, 20 februarie 2024, cu începere de la ora 13:00, șezătoarea „Datină și voie bună”, eveniment organizat de instituția culturală olteană în parteneriat cu Liceul Tehnologic „P.S. Aurelian” Slatina, și Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”, din comuna Corbu, coordonat de Ilie Budurgean.

„Șezătoarea reprezintă un semnificativ exemplu de obicei de muncă ce are valențe nu numai pe plan productiv – întrajutorare în muncă, ci și cultural, fiind un cadru de circulație și creație folclorică, cunoaștere în special de către tineri a conținutului și importanței unor datini și obiceiuri sau social – însușirea unor norme de viață comunitară. În viața satului tradițional șezătoarea constituia un prilej de activare a conștiinței colective, moment de creare și de transmitere a tradiției în general, și a celor de muncă în special. Principalul criteriu de definire a șezătorii constă în aceea că ea reprezenta în primul rând o reuniune de muncă cu multiple valențe culturale și sociale, în cadrul căreia fiecare participant lucra pentru sine însuși”, a transmis Claudia Balaș, șeful Secției Etnografie a Muzeului Județean Olt, care se ocupă îndeaproape de organizarea manifestării.

Potrivit organizatorilor, în cadrul șezătorii participanții vor coase, croșeta sau tricota, vor croi cămăși, vor curăța chiar și porumbi.

„Atmosfera va fi una de voie bună, cu povești, ghicitori și cântece. Vă așteptăm cu drag alături de noi să petrecem momente de relaxare și bucurie sufletească reactualizând deprinderi și obiceiuri pe cale să fie uitate”, a mai spus reprezentantul muzeului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți