20.2 C
Slatina
miercuri,1 mai,2024

Ultimele Articole

Senatorul PSD de Olt Siminica Mirea, propunere legislativă privind plata cotizației anuale ce revine Autorității Electorale Permanente, ca membru la Rețeua de Componente Electorale Francofone, în limita sumei de 2.100 de Euro pe an

- Advertisement -

Siminica Mirea, senator PSD de Olt, împreună cu alți 25 de parlamentari social democrați ai României, propune plata cotizației anuale ce revine Autorității Electorale Permanente (AEP), pentru participarea, în calitate de membru, cu drepturi depline, la Rețeaua de Competente Electorale Francofone (RECEF), în limita echivalentului în lei al sumei de 2.100 de Euro pe an.

„RECEF promovează organizarea periodică a unor alegeri libere, corecte și transparente. În prezent, România, prin Autoritatea Electorală Permanentă, este membru al RECEF. AEP a devenit membru, cu drepturi depline, în luna mai a anului 2016. Cotizația anuală a membrilor este stabilită de către Adunarea Generală a organismului supranațional, care se întrunește anual. Prin Legea 46 din 2022, privind aprobarea plății cotizației anuale de participare a Autorității Electorale Permanente, ca membru, cu drepturi depline, la Rețeaua de Competențe Electorale Francofone, s-a aprobat plata cotizației anuale, ce revine AEP, pentru participarea, în calitate de membru, cu drepturi depline, la RECEF, în limita a 1.350 Euro/an. Ulterior, la Adunarea Generală a RECEF din anul 2023, a fost adoptată o nouă grilă de plată a cotizațiilor, conform căreia, suma aferentă cotizației AEP, începând cu anul 2024, este de 2.100 Euro – aproximativ 10.450 de lei”, a declarat senatorul social democrat oltean.

De aceea, Siminica Mirea, alături de colegii săi, arătăm necesitatea modificării alineatului 1 al articolului unic din Legea 46/2022, privind aprobarea plății cotizației anuale de participare a Autorității Electorale Permanente, ca membru, cu drepturi depline, la Rețeaua de Competențe Electorale Francofone, în sensul creșterii limitei sumei care poate fi alocată plății cotizației anuale, de la 1.350 Euro pe an la 2.100 Euro pe an.

RECEF este o asociație cu sediul în Quebec, Canada, ce cuprinde comisii și organisme de management electoral din spațiul francofon și funcționează, în colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei, organizație din care România face parte din 1993.

Principalele obiective ale RECEF vizează acordarea sprijinului, în organizarea și desfășurarea alegerilor, pe teritoriul unui stat francofon, promovarea profesionalismului prin schimbul de experiențe și bune practici, în materie electorală între membrii Rețelei de Competențe Electorale Francofone, promovarea participării active a cetățenilor la procesele electorale, precum și tratarea echitabilă a candidaților pe parcursul perioadei electorale.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți