19.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Olt. Numărul concediilor medicale a scăzut anul trecut faţă de 2022

- Advertisement -

Numărul certificatelor de concediu medical eliberate anul trecut în judeţul Olt a scăzut cu aproximativ 5% faţă de anul 2022, mai mult de jumătate dintre acestea fiind acordate de către medicii din ambulatoriu, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Constanţa Florea.

„Conform datelor aflate în evidenţa CAS Olt, în anul 2023 au fost eliberate 61.644 de certificate de concediu medical, cu peste 3.500 de certificate mai puţine faţă de anul 2022. Din totalul certificatelor medicale eliberate anul trecut, 34.356 au fost acordate din ambulatoriu, 26.427 de medicii de familie şi 861 din spital”, a precizat Constanţa Florea.

Pe primul loc în ce priveşte tipul de afecţiuni pentru care au fost acordate concedii medicale se află boala obişnuită, urmată de urgenţe medico – chirurgicale. Au mai fost acordate concedii medicale şi pentru sarcină şi lăuzie, pentru boli cardio-vasculare şi neoplazii.

„Patologia pentru care au fost eliberate certificatele medicale a fost diversă. Cele mai multe concedii medicale acordate de medici au fost pentru boală obişnuită, urmate de concediile medicale acordate pentru urgenţă medico – chirurgicală – 6.263, pentru sarcină şi lăuzie au fost eliberate 3.785 de certificate, pentru boală cardio-vasculară au fost eliberate 2.305 de certificate, iar pentru neoplazii şi SIDA 1.211 certificate”, a menţionat sursa citată.

Reprezentantul CAS Olt a precizat, pentru AGERPRES, că anul trecut angajatorii au depus aproximativ 5.900 de cereri pentru restituirea sumelor plătite salariaţilor pentru concediile medicale, suma totală solicitată fiind de aproape 50,5 milioane lei, din care s-au plătit 27,2 milioane lei, în prezent fiind virate sumele pentru concediile din luna septembrie 2023.

„Acum au intrat la plată concediile medicale din luna septembrie 2023. În anul 2023 au fost depuse la CAS Olt 5.887 cereri de restituire pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale în valoare de 50,46 milioane lei. În cursul anului trecut au fost soluţionate 3.516 cereri de restituire în valoare de 27,18 milioane lei”, a adăugat Constanţa Florea.

Un număr de 91 dintre cererile de decontare a concediilor medicale au fost amânate la plată din cauza unor erori precum: neconcordanţă între codul de indemnizaţie şi codul diagnostic, lipsa parafei medicului care a eliberat documentul sau a medicului şef de secţie, data acordării incorectă, lipsa unor avize, lipsa stagiului de asigurare etc.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți