12.3 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Turnul medieval din satul Hotărani al comunei Fărcașele, reabilitat cu fonduri europene

- Advertisement -

Moment istoric unicat în județul Olt, turnul medieval din satul Hotărani al comunei Fărcașele, a intrat în reabilitare de puțin timp, lucrările fiind deja începute și sunt realizate, potrivit lui Viorel leon Vladu, primarul localității, cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta – Ruta culelor.

Termenul de finalizare a proiectului, a cărui valoare este de aproximativ 5,3 milioane de lei, din care valoarea contribuţiei comunitare este de aproape 3,7 milioane de lei, este sfârșitul lunii februarie a anului 2026.

Edilul spune că după ce va fi reabilitat, Turnul medieval de la Hotărani, construit în anul 1708, va intra într-un circuit turistic al Olteniei: „Turnul de la Hotărani îmbracă haine noi! Luna aceasta au început lucrările de renovare a acestui obiectiv istoric foarte important pentru comunitatea noastră. În scurt timp, Turnul de la Hotărani va intra în circuitul turistic al Olteniei!”.

Undeva spre sfârșitul anului 2021 au mai avut loc reparații la același turn medieval, fiind refăcut acoperișul.

„Se întâmplă și lucruri bune. Acoperișul turnului de la Hotărani (Fărcașele) a fost refăcut. Nu știm cine a salvat (temporar) acest monument istoric unic în județul Olt, prezentat în postările anterioare. Îi adresăm cuvenitele «Felicitări!». Ne bucurăm că a prevalat grija față de trecutul nostru și s-au depășit împotmolirile birocratice legate de statutul juridic al monumentului”, spunea, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, istoricul Aurelia Grosu.

Sursă foto: Aurelia Grosu – Facebook

Potrivit aceleiași surse, turnul medieval de la Hotărani este o construcție înaltă de 15,80 metri și impresionează prin masivitate și austeritate.
„A fost construit de căpitanul Matei Fălcoianu între 1708 – 1709, pentru supravegherea unei zone permanent jefuită de cetele turcești neregulate. Unii istorici apreciază că Matei Fălcoianu a ridicat construcția peste turnul clopotniță construit de Mitrea mare vornic odată cu Mănăstirea Hotărani (1588 – 1589) sau peste turnul de apărare al curții vechilor boierii din Hotărani”, a explicat istoricul.
Construcția de la Hotărani are trei etaje, turnul medieval fiind foarte asemănator cu cel de la Mânăstirea Strehaia.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți