15.2 C
Slatina
marți,30 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii olteni au derulat proiectul educațional „Locul sfințește omul” în rândul elevilor de la Școala Nr. 1 din Slatina

- Advertisement -

Polițiștii Biroului Siguranță Școlara și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, au desfășurat vineri, 29 martie 2024, o serie de activități informativ-preventive în cadrul Școlii 1 Slatina. Acestea s-au desfășurat în baza Proiectului Educațional „Locul sfințește omul”, încheiat între Școla Gimnazială Nr. 1 Slatina, Inspectoratul de Poliție Județean Olt și Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Olt.

Parteneriatul are ca principale obiective: identificarea și combaterea violenței în școală, dar și în proximitatea acesteia; atragerea atenției tuturor actorilor școlii (elevi, cadre didactice, părinți) asupra surselor, cauzelelor și efectelor violenței în școală; cooptarea și implicarea reprezentanților comunității în acțiuni de prevenire și combatere a violenței în școală.

Beneficiari ai acestor activități au fost aproximativ 250 de elevi și 38 de cadre didactice.

„În cadrul activităților, polițiștii le-au prezentat elevilor noțiuni privind violența fizică, verbală, emoțională și psihologică, fiindu-le explicate și sancțiuniile școlare, dar și consecințele legale la care se expun, în cazul adoptării unor astfel de comportamente. Elevilor le-a fost expus faptul că bullying-ul și cyberbullying-ul au consecințe negative majore asupra stării emoționale a minorilor, constituind un factor de vulnerabilitate care poate afecta starea de sănătate psihică a viitorului adult și poate crește riscul apariției unor probleme precum depresia, anxietatea și fobia”, se arată într-un comunicat remis de IPJ.

Sursa citată mai arată că în cadrul activităților a avut loc și competiția sportivă intitulată „Cupa Nonviolenței”, unde elevii s-au întrecut la tenis de masă, handbal si badminton, iar la încheierea acesteia câștigătorii au fost premiați cu diplome și cupe.

„Aceste activități urmăresc încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial, iar prin intermediul desfășurării acestora, polițiștii își propun ca elevii să coștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave. Siguranța elevilor reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Olt, iar polițiștii ce desfășoară activități informativ – preventive răspund tuturor solicitărilor cadrelor didactice pentru a participa la activități educative antiinfracționale și antivictimale, organizate în școli”, se mai arată în comunicatul Poliției Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți