18.1 C
Slatina
sâmbătă,27 iulie,2024

Ultimele Articole

eDAC, o aplicație rapidă și eficientă prin care sunt verificate documentele persoanelor pe care polițiștii olteni le legitimează

- Advertisement -

România, cu frontierele sale aeriene și maritime, a aderat la Spațiul Schengen, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 spre 31 martie 2024 n.r., motiv pentru care la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost operaționalizat un nou sistem de verificare a documentelor de identitate. Astfel, noaptea trecută, poliţiştii olteni au folosit în premieră, aplicaţia eDAC, prin care au verificat aceste documente mai ușor, de pe tablete sau telefoane, în cadrul unor acţiuni organizate în mai multe localități din Olt, inclusiv pe drumurile publice care tranzitează județul.

„Începând din 31 martie, cu ocazia legitimării persoanelor sau al verificărilor autovehiculelor, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt au la dispoziție dispozitive electonice mobile (tablete sau telefoane) pe care este instalată aplicația eDAC. Prin accesarea aplicației eDAC, polițiștii pot interoga, rapid și eficient, atât bazele de date ale autorităților romane, cât și pe cele ce țin de Spațiul Schengen. Prin utilizarea de dispozitive mobile, se realizează o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport), aplicația oferind rapid datele de identificare ale acesteia, precum și eventuale alerte, daca există”, a declarat subinspector Cosmin Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Astfel, ca urmare a acestor alerte, prin aplicația eDAC se pot identifica persoanele urmărite, față de care s-au dispus măsuri preventive, persoanele dispărute, însă poate fi folosită și în cazul depistării unui autovehicul furat, precum și în alte situații, polițiștii aplicând imediat măsurile legale conform procedurilor și legislației în vigoare, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

„Fiecare polițist care își desfășoară activitatea în segmentul stradal, precum și la punctele de control acces în sediile de poliție și la ghișeele serviciilor de cazier are la dispoziție, pe lângă celelalte mijloace tehnice din dotare, și un telefon mobil sau o tabletă de serviciu de pe care accesează în mod securizat aplicația eDAC”, a adăugat reprezentantul IPJ Olt.

Iar prin intermediul acestui instrument polițiștii olteni vor putea realiza mai rapid și verificările în teren, astfel fiind simplificată interacțiunea cu cetățenii, în vederea efectuării unui număr mare de verificări.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți