10.2 C
Slatina
miercuri,1 mai,2024

Ultimele Articole

Senatorul PSD Paul Stănescu, inițiativă legislativă pentru schimbarea Legii 448 din 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

- Advertisement -

Paul Stănescu, senator de Olt și secretar general al Partidului Social Democrat, este unul dintre parlamentarii României care au inițiat un proiect de lege ce prevede modificarea și completarea Legii 448 din anul 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Prin schimbările care vor surveni asupra acestei legi se urmărește completarea actualului cadru legal, astfel încât persoanele cu handicap să beneficieze de toate documentele pentru transport gratuit – legitimații, bilete de călătorie etc., așa cum sunt prevăzute de lege, la ora actuală, fără a fi nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la sediile DGASPC – Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene, în vederea ridicării lor.

„Conform legislației de la acest moment, există o reglementare în defavoarea persoanelor cu handicap. Persoanele cu handicap sunt acele persoane – copii și adulți – cărora mediul social, neadaptat deficiențelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale și/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu șanse egale la viața societății, necesitând măsuri de protecție, în sprijinul integrării și incluziunii sociale. La nivelul anului 2024, persoanele cu handicap din întreaga țară, în special cei din mediul rural, sunt nevoiți să se deplaseze, zeci, chiar sute de kilometri, uneori, la sediile DGASPC – Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene, pentru a putea intra în posesia documentelor pentru transport gratuit de care beneficiază, potrivit legislației în vigoare – legitimații, bilete de călătorie etc. În opinia noastră, posibilitatea ca persoanele cu handicap să primească aceste documente de călătorie, de la autoritățile publice locale, în baza unei convenții încheiate cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene, ar trebui să fie aplicabile, cu prioritate, pentru persoanele cu handicap, ținând cont de dificultățile și greutățile cu care aceste persoane se confruntă, mai ales din perspectiva mobilității”, a declarat parlamentarul social democrat oltean.

Senatorul PSD de Olt Paul Stănescu a mai spus că persoanele cu handicap este unul dintre segmentele de populație care au nevoie de suport și ajutor pentru a intra mai ușor în posesia documentelor pentru transport gratuit de care beneficiază. Iar implementarea măsurilor amintite nu implică alocarea unor alte finanțări.

„Cu certitudine, dacă există un segment de populație care are nevoie de suport și ajutor pe acest segment, persoanele cu handicap și însoțitorii acestora ocupă printre primele locuri. O persoană încadrată în grad de handicap este greu deplasabilă sau chiar imposibil de deplasat, în anumite situații, ceea ce afectează semnificativ întreaga familie, raportat la dificultățile întâmpinate în mobilitate și acces, motiv pentru care considerăm absolut necesar ca aceste persoane, în mod evident dezavantajate, să poată beneficia de suport, prin acordarea acestor tipuri de facilități. Implementarea măsurilor propuse nu implică alocarea de fonduri bugetare”, a subliniat politicianul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți