12.3 C
Slatina
duminică,26 mai,2024

Ultimele Articole

Compania nemțească Hengst Filtration a deschis o fabrică în orașul Balș. O sută de oameni vor fi angajați aici până la sfârșit de an

- Advertisement -

Hengst Filtration, liderul mondial în producţia filtrelor pentru aparatele electrocasnice, a deschis miercuri, 15 mai 2024, un sediu nou în orașul de pe malurile râului Olteț, Balș. Prin noua fabrică, compania din Germania oferă specialiştilor în filtrare o mai mare flexibilitate în producție și un nou sediu pentru filtrele destinate echipamentelor de curăţare şi scule electrice. Pentru reabilitarea uzinii s-au investit aproximativ 8 milioane de euro, iar la inaugurare au fost prezenți reprezentanți din conducerea Hengst, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Florin Barbu, ministrul Agriculturii și deputat PSD de Olt, subprefectul de Olt Cosmin Floreaanu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinți ai instituției administrative, senatorul PSD de Olt Liviu Voiculescu, deputații social democrați Marius Iancu și Emil Albotă, dar și Cătălin Rotea, primar al orașului Balș.

Compania înfiinţată în Vestfalia, în anii 1950, a cumpărat fosta fabrică IAC de la Balș, abandonată acum cinci ani, în 2019, de producătorul suedez de subansamble auto.

Iar uzina de la Balș se întinde pe o suprafaţă de până la 15.000 de metri pătrați și va produce în principal filtre pentru sectorul „uz casnic şi profesional”, adică pentru aparate de curățare și scule electrice din sectorul privat şi profesional.

Ținta fabricii Hengst Filtration din orașul de pe Olteț este de a începe producția până la sfârșitul lunii mai. Acum sunt 40 de angajați, majoritatea din Balș, dar și din localități învecinate, iar până la sfârșitul anului vor fi 100 de oameni care vor lucra aici. Potrivit conducerii companiei va fi un business flexibil, iar cu timpul la Hengst Balș vor fi până la 350 – 400 de angajați.

Florin Toma, director general al sediului din regiunea Muntenia Mică, a spus că fabrica Hengst Filtration va avea atât piața locală, cât și colaborare cu multinaționale – Kercher, Bosch și Mille. „Se va face un transfer progresiv de producție din Germania către România, a început acum. Primul grup de echipamente a fost transferat, urmează alte patru. Va fi o creștere progresivă în următorii trei ani – trei ani și jumătate”, a declarat Toma.

„Am găsit o hală de producţie excelentă în Balș, pe care am reuşit să o adaptăm rapid la nevoile noastre. Ne aşteptăm să avem mai multă flexibilitate în producţie la Balș, în special pentru produsele în cantități mai mici. Prin urmare, Balş este un alt exemplu al transformării noastre de la un furnizor automotive la un specialist în filtrare în mai multe domenii”, a spus Christopher Heine, CEO al Hengst, despre investiția realizată în orașul de pe Olteț.

Despre inaugurarea Hengst Filtration Balș a vorbit, în fața celor prezenți în halele de producție și ministrului Economiei.

„Ați luat o decizie foarte înțeleaptă, cei de la Hengst, de a fi prezenți aici la Balș. Până la urmă, Balșul este pe coloana vertebrală a industriei auto din România, între Pitești și Craiova, pe infrastructură nouă, într-o zonă foarte dinamică a României. (…) Ca social-democrat mă uit nu doar la partea de profit, mă uit la faptul că începeți cu 40 de angajați, că veți crește până la sfârșitul anului la 100 de angajați și că vă propuneți ca într-o perioadă foarte scurtă să reușiți să ajungeți undeva la câteva sute de lucrători aici în Balș, lucru care îl va face foarte fericit pe domnul primar, pentru că bugetul domniei sale va fi mai mare, ceea ce va însemna că poate să vină cu servicii sociale mai bune pentru toți locuitorii din Balș, inclusiv pentru lucrătorii dumneavoastră de aici de la Hengst. Am mai făcut o remarcă, și vorbeam cu domnul director general legat de asta, Hengst este o companie de familie. Companiile de familie din Germania sunt, dacă vreți, cele mai rezistente, reziliente, care dau o putere deosebită economiei acestei țări. Și mă gândeam și vorbeam cum să facem să transferăm această experiență și către IMM-urile din România, pentru că la 20-30 de ani, la prima schimbare de generație a celor care au început o afacere, să rămâi o firmă de familie este ceva care vorbește despre valorile pe care acea companie le are. La companii precum Hengst, care au venit și au inovat, având foarte multă cercetare, foarte multă inovare în spate, veți vedea că au aceste valori profunde pe care sunt convins că le vom împărtăși și aici în România, aici la Balș. (…)”, a declarat Radu Oprea.

Marius Oprescu, președintele CJ Olt, a ținut să-i felicite pe cei de la Hengst că au ales orașul Balș și județul Olt pentru această investiție: „Mă bucur că suntem cu toții astăzi aici, la inaugurarea unei investiții importante pentru orașul Balș. Acum patru ani de zile, când Cătălin Rotea și-a preluat mandatul de primar al orașului Balș, și-a propus ca proiectele lui să devină realitate și și-a mai propus ca Balșul să devină un mediu propice marilor investiții. Iată că după patru ani majoritatea proiectelor lui au devenit realitate, iar mediul propice a fost creat. Și iată, în urma acestor lucruri, este a doua mare investiție care duce la crearea de noi locuri de muncă la Balș. O investiție importantă, o investiție care pe lângă locuri de muncă și o sustenabilitate a activității economice și a plus valorii în orașul Balș mai produce un lucru: produce încredere în administrația publică locală și județeană că putem fi un partener de încredere și de dialog în realizarea marilor investiții în orașul Balș și în județul Olt. Îi felicit pe cei de la Hengst că au ales orașul Balș și județul Olt pentru această investiție, îi asigur de sprijinul și susținerea noastră în toate acțiunile pe care le vor întreprinde, care înseamnă dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Sunt convins că astăzi nu sărbătorim doar deschiderea acestei fabrici, ci sărbătorim o colaborare frumoasă care cu siguranță va aduce plus-valoare comunitășii noastre”.

Cătălin Rotea, primarul orașului Balș, e explicat cât au durat negocierile cu compania nemțească pentru a veni în urbea din Olt, spunând totodată că autoritățile locale au acordat întotdeauna sprijin investitorilor.

„(…) Este o zi foarte mare, este o zi importantă pentru Balș, poate una dintre dintre cele mai importante zile pe care acest oraș le trăiește în ultimii 34 ani de la Revoluție. Pentru că, iată, asistăm astăzi la inaugurarea unei capacități de producție, a uneia dintre cele mai renumite și mai puternice multinaționale din Europa, Hengst Filtrasion. Este un lucru de care orașul nostru avea nevoie, este un semn că orașul nostru a renăscut și că este pe o cale normală a dezvoltării. Și în același timp este o dovadă că eu mă țin de cuvânt, pentru că principala mea promisiune făcută acum patru ani a fost că voi acorda sprijin tuturor investitorilor care vor să vină la Balș pentru a crea locuri de muncă. Locurile de muncă au fost principala problemă a acestui oraș și este nevoie de mult mai multe locuri pentru a satisface nevoia pe care acest oraș o are. Eu sunt convins că Hengst Filtration va avea o relație de lungă durată, solidă, cordială, transparentă, deschisă și cinstită cu orașul Balș. Și spun asta aducându-mi aminte ceva ce am vorbit cred că în primele videoconferințe, cam acum un an și ceva, când începuseră negocierile. Când priteneul meu, pentru că pot să-i spun așa, Stephan Lachmann, mi-a spus că viziunea Hengst nu este să fie a nu știu câta firmă dintr-un mare oraș sau dintr-un mare municipiu, mi-a spus că Hengst vrea să fie principala companie dintr-un orășel mai mic, pentru că ei nu oferă doar locuri de muncă, ei vor să dea dovadă de responsabilitate socială și vor să se implice adânc în nevoile comunității. Și mi-am dat seama atunci, și o să-mi rămână mereu în minte acest lucru, că trebuie să fac tot ceea ce ține de mine pentru a-i convinge și pentru a-i ajuta în decizia lor de a veni al Balș. Am acordat facilități fiscale și vor beneficia de facilități fiscale, am rezolvat într-un termen aproape record pentru birocrația românească problemele juridice ale terenurilor și am încercat să răspundem cu celeritate la tot ceea ce ne-au solicitat, de natură juridică și administrativă. Și iată că am ajuns astăzi să spunem, cu mare mândrie și cu mare bucurie: Hengst, welcom tu Balș! Bălșenii sunt oameni harnici, oameni cinstiți, oameni demni, oameni devotați și foarte, foarte primitori, ca toți oltenii de altfel, sau ca toți românii, de altfel, și sunt convins că legătura dintre Hengst și Balș va dura mult timp de acum încolo. Și de asemenea sunt convins că ziua de astăzi va reprezenta un semn pentru orice companie care vrea să vină să investească în această regiune și orice companie care are planuri noi de dezvoltare trebuie să știe că va găsi în administrația mea locală un partener demn de încredere. (…)”, a spus edilul Balșului.

Evenimentul de inaugurare al uzinii din orașul de pe Olteț a fost presărat și un moment coregrafic oferit de călușarii Ansamblului Profesionist „Maria Tănase” din Craiova, dar și cu un tur al halelor în care se vor produce filtre.

Hengst Filtration este acum reprezentată, în total, în 13 ţări. Fiind o companie de familie cu 3.500 de angajaţi în 23 de locații, compania din Germania oferă soluții inovatoare în domeniul filtrării şi gestionării fluidelor la nivel mondial.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți