3.2 C
Slatina
marți,22 octombrie,2024

Ultimele Articole

Protestul muzeografilor din Piaţa Victoriei, la final. Vleja: Fără reparaţia promisă, declanşăm greva de avertisment

- Advertisement -

Protestul angajaţilor din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România, organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, s-a încheiat sâmbătă seara, în Piaţa Victoriei.

Desfăşurat sub genericul „Noapte în Muzeele din România”, protestul a reunit, potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei „CulturMedia”, Decebal Vleja, circa 600 de persoane, din Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Sibiu, Slobozia, Braşov, Ploieşti, Piatra Neamţ, Timişoara, Bârlad, Olt, Slatina, Craiova.

„Nu a venit prim-ministrul Marcel Ciolacu. Practic, nici de la poartă (a Palatului Victoria – n.r.) nu ne-au lăsat să trecem”, a declarat Vleja, pentru AGERPRES.

Liderul sindical a anunţat că vor aştepta ca premierul „să-şi ţină promisiunea”, în caz contrar urmând să declanşeze greva de avertisment.

„Aşteptăm ziua de joi. Dacă după ziua de joi, cum a promis domnul Ciolacu, nu se va da această reparaţie, morală până la urmă, vom demara procedurile pentru declanşarea grevei de avertisment cerută de lege, după care se va ajunge la forma de protest cea mai dură, greva generală, cu toate consecinţele de rigoare. Gândiţi-vă că proiectele de infrastructură şi nu numai, cam tot ce se construieşte în ţara asta şi afectează siturile arheologice – şi nu puţine sunt situaţiile – această cercetare arheologică este efectuată în mare parte de oamenii din muzee, la care se adaugă cei din universităţi şi institutele de cercetare, unde sunt, de asemenea probleme”, a transmis Decebal Vleja.

El a amintit că o serie de alte acţiuni, precum clasările, expoziţiile internaţionale nu se pot face fără expertizele realizate de specialiştii din muzee.

„Se vor bloca multe lucruri în ţară. (…) Iar Uniunea Europeană nu se joacă cu astfel de lucruri”, a mai spus liderul sindical.

Protestul din Piaţa Victoriei a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii, acţiune la care au participat circa 300 de persoane. Aici, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

În urmă cu două săptămâni, sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

Acestea reclamă „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, „tratament discriminatoriu” între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, „umilinţe şi ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, „politici culturale şi salariale inadecvate”, „mizerie la care sunt condamnaţi” lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, „condamnarea la extincţie prematură” a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu „pensii de mizerie”, „depopularea şi deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți