23.1 C
Slatina
duminică,16 iunie,2024

Ultimele Articole

Buzău: Brăţara de aur de la Optaşi, de 108 grame, prezentată în premieră la Muzeul Judeţean

- Advertisement -

Muzeul Judeţean a expus o piesă din aur în greutate de 108 grame descoperită recent pe teritoriul judeţului Olt, în satul Optaşi, apropiată stilistic de celebrele brăţări dacice.

Piesa, aflată în colecţiile Muzeului Judeţean Olt, împrumutată Muzeului Judeţean Buzău, reprezintă o brăţară spiralică decorată cu cap de şarpe sau dragon, similară cu brăţările din aur descoperite la Sarmizegetusa Regia, dar şi cu alte piese similare din argint descoperite pe teritoriul României, inclusiv în judeţul Buzău. Cu o greutate totală de aproape 108 grame, brăţara de la Optaşi reprezintă cea mai mare şi mai grea piesă din aur din Dacia preromană descoperită la sud de Carpaţi.

Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


„Iniţial piesa când a fost descoperită era întreagă, acum ea se prezintă din două fragmente, o brăţară formată dintr-o spirală şi încă un început de spirală. Are o greutate de 108 grame, analizele fizico-chimice au demonstrat că este făcută dintr-un aliaj de aur 87%, argint şi cupru. Piesa este decorată cu un cap de animal, un decor zoomorf care prezintă o fiinţă serpetiformă, ori un şarpe, ori un dragon. Piesa este cea mai mare şi importantă piesă de la sud de Carpaţi. Seamănă cel mai mult cu o brăţară din argint din Tezaurul de la Bucureşti-Herăstrău iar asocierea cu piesele respective ar încadra-o pentru secolul I înainte de Hristos, perioada Burebista, post Burebista, în niciun caz nu sunt argumente pentru a vorbi de perioada războaielor daco-romane”, a declarat şeful secţiei Arheologie a Muzeului Judeţean, Matei Sebastian.

Brăţara a fost descoperită în toamna anului 2017 în satul Optaşi, comuna Optaşi-Măgura din judeţul Olt, fiind grav deteriorată de către descoperitor, recuperându-se două fragmente. Cel mai mare fragment cântăreşte 93.39 grame, are o lungime desfăşurată de 198 mm iar cel de-al doilea fragment constă dintr-o bară metalică cu profil circular, lipsit de decor care reda coada reptilei.

Foto: (c) Florin Zafiu/AGERPRES


„A fost descoperită de un tânăr, nu se ştie contextul sigur dar spusele domniei sale există două indicii că ar fi fost găsită pe malul unui râu, când şi-a cărat de acolo nisip să îşi construiască un gard iar a doua variantă că ar fi fost cumva în fundaţia gardului actual…Din 2017 brăţara a fost în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. În 2021 brăţara se întoarce la Slatina”, a precizat directorul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache.

Piesa poate fi admirată de public la Muzeul Judeţean fiind expusă în sala de Numismatică.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți