27.3 C
Slatina
duminică,16 iunie,2024

Ultimele Articole

Festivalul folcloric „Floare de salcâm” de la Urzica, la ediția a XII-a

- Advertisement -

Locuitorii comunei Urzica vor îmbrăca haine de sărbătoare duminică, 26 mai 2024, ținând cont că în satul Stăvaru al localității se va desfășura ediția a XII-a a Festivalului concurs regional de muzică populară vocal instrumentală „Floare de salcâm”. Organizatori sunt ca și până acum Consiliul Județean Olt, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, prin Secția Programe, Proiecte, Impresariat, Spectacole, Cercetare, Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, și Primăria și Consiliul Local Urzica.

Scopul evenimentului cultural, programat a începe de la ora 16:00, este descoperirea și promovarea tinerilor interpreți de muzică populară vocal instrumentală și stimularea interpreților de muzică populară instrumentală la instrumente tradiționale precum caval, fluier, ocarină, vioară, acordeon, țambal, cobză și nai.

Participanții nu trebuie să mai fi fost la alte concursuri de gen și să fi câștigat marele premiu. Potrivit organizatorilor, limita de vârstă pentru soliștii vocali este de la 10 la 20 ani, iar pentru instrumentiști este tot de 10 – 20 ani. Înscrierile s-au încheiat la început de săptămână. iar în festival fiecare concurent va prezenta două melodii, de factură ritmică diferită, costumul popular fiind obligatoriu având în vedere că juriul, alcătuit din personalități din domeniul interpretării muzicii populare și instrumentale, va puncta special autenticitatea locală și specificul zonal.

Repetiția generală va avea loc în dimineața zilei de duminică, de la ora 10:00, la Căminul Cultural Urzica.

La final, cei mai buni participanți vor fi premiați cu sume de bani, marele premiu, adică trofeul, fiind acordat la secțiunea muzică populară – solist vocal, iar valoarea acestuia este de 800 de lei. Secțiunea va mai avea și alți cinci câștigători: premiul I fiind de 600 lei, premiul II de 500 lei, premiul III de 400 lei, mențiune I – 200 lei și mențiune II – 100 de lei, iar la secțiunea muzică populară instrumentală se vor acorda alte cinci premii, respectiv premiul I – 500 lei, premiul II de 400 lei, premiul III de 300 lei și mențiune I – 200 lei.

De asemenea, se vor mai acorda premii speciale pentru autenticitate, costum, originalitate, popularitate, dar și diplome de participare și de premiere și alte premii.

Pe parcursul evoluției tuturor concurenților acompaniamentul muzical va fi asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric „Doina Oltului” Slatina, condusă de dirijorul Cristian Dumitru. Iar invitat special al Galei Laureaților Festivalului „Floare de salcâm” va fi îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Ghinea.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți