3.2 C
Slatina
marți,22 octombrie,2024

Ultimele Articole

Senatorul Siminica Mirea, semnatar al propunerii legislative privind instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca „Ziua de Curățenie Națională”

- Advertisement -

Siminica Mirea, senator PSD de Olt, este unul dintre parlamentarii semnatari ai propunerii de lege privind instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca „Ziua de Curățenie Națională”. Inițiativa vine după ce, la nivel mondial, există o preocupare generală cu privire la problemele de mediu cauzate de deșeuri.

Potrivit expunerii de motive ce stă la baza inițierii acestei legi, Ziua Mondială a Curățeniei a pornit ca o inițiativă cetățenească, pentru a îndemna comunitățile să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul, și a reușit să mobilizeze milioane de cetățeni, din aproape toate statele lumii. Pentru a întări acest efort, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 20 septembrie drept Ziua Mondială a Curățeniei și a inclus în Calendarul oficial al Națiunilor Unite al Zilelor Săptămânilor Internaționale începând din 2024.

România s-a implicat în această mișcare globală prin campaniile de curățenie organizate de Asociația „Let’s do it, România!”, dar și prin multe alte acțiuni de curățare a mediului, una dintre ele fiind campania națională „Curățăm România!”.

„Ținând cont de aceste aspecte, considerăm că este necesar să întărim angajamentul României față de protecția mediului înconjurător și să transformăm într-un obicei inițiativele individuale ale societății civile ale autorităților. Aducerea lor împreunä sub umbrela unei zile de curățenie națională ar accentua responsabilitatea socială atât a cetățenilor, a autorităților, cât și a companiilor, care astfel sunt încurajați să devină mai atenți în privința acțiunilor de curățenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării și depozitärii deșeurilor. Astfel, prezenta propunere legislativă are în vedere instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie ca «Ziua de Curățenie Națională»”, a declarat senatorul Siminica Mirea.

Parlamentarul social democrat oltean mai spune că stabilirea Zilei de Curățenie Națională prin mijloace legislative transmite un semnal clar al angajamentului autorităților publice față de protecția mediului și gestionarea deșeurilor: „Mai mult, Ziua de Curățenie Națională poate servi drept platformă pentru evaluarea eficacității politicilor de mediu existente și identificarea domeniilor pentru îmbunătățire în infrastructura de gestionare a deșeurilor, mecanismele de aplicare și inițiativele de conștientizare publică”.

„(…) Prin participarea la activități de curățenie, cetățenii vor dezvolta un sentiment de proprietate și mândrie în comunitățile lor, favorizând legături sociale mai puternice și un angajament comun față de protecția mediului. Ziua de Curățenie Națională oferă o oportunitate excelentă de educare și conștientizare. Prin campanii de promovare, ateliere și materiale educaționale, cetățenii pot învăța despre importanța reducerii deșeurilor, practicile de reciclare și metodele corecte de eliminare și gestionare a deșeurilor. Prin educație și experiențe practice, copiii pot dezvolta o conștientizare mai profundă și un angajament pe termen lung față de protejarea mediului și menținerea curățeniei în comunitățile lor. Prin organizarea eforturilor de curățenie în zonele împădurite, această zi poate ajuta la restaurarea și conservarea acestor ecosisteme valoroase. Totodată, prin curățarea spațiilor publice și promovarea practicilor adecvate de gestionare a deșeurilor, Ziua de Curățenie Națională poate ajuta la minimizarea riscului de transmitere a bolilor și poate contribui la un mediu mai sänätos pentru toți cetățenii. De asemenea, reducerea și îmbunătățirea curățeniei spa!iilor publice pot spori atracția zonelor naturale pentru turism și investiții. Aceeași zi mai oferă oportunitatea de a promova exercițiile fizice în aer liber ca parte a eforturilor de curățenie. Aceasta nu numai că aduce beneficii sănătății și bunăstării personale, ci crește conștientizarea despre importanța activității fizice regulate pentru sănătatea generală”, a mai subliniat senatorul PSD de Olt Siminica Mirea.

Odată inițiată, propunerea legislativă a fost supusă spre dezbatere și adoptare celor două Camere ale Parlamentului României, în procedură de urgență, iar în prezent este în lucru la comisiile permanente ale Senatului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți