33.1 C
Slatina
luni,22 iulie,2024

Ultimele Articole

Forțele de ordine din județ, la datorie în minivacanța de Rusalii

- Advertisement -

În contextul minivacanței din perioada 22 – 24 iunie 2024, prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, polițiștii, la fel ca și celelalte forțe de ordine din județ, acționează pentru ca întreaga comunitate să se bucure în liniște și siguranță de aceste zile.

Astfel, zilnic, aproximativ 200 de poliţişti, din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigații criminale, dar și din cadrul altor structuri de poliție, vor acționa și vor desfășura activități specifice, în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea oricăror situații de risc.

Peste 50 de patrule de siguranță publică vor acționa, zilnic, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale. Totodată, vor fi instituite dispozitive suplimentare, în zona lăcașurilor de cult și în localitățile unde sunt preconizate a se desfășura evenimente cultural-artistice.

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente grave, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice, din județul Olt, fiind folosite aparatele radar, aparatele etilotest, precum și aparatele DrugTest, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație.

„Pentru a vă petrece timpul liber în siguranță, vă recomandăm să aveți grijă de bunurile personale, să fiți prudenți în relațiile cu persoane cunoscute întâmplător și să fiți atenți la copiii care vă însoțesc. Reamintim participanților la trafic să își păstreze calmul, să respecte regimul legal de viteză, să manifeste atenție sporită în trafic și să respecte regulile de circulație și semnalele polițiștilor rutieri. În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!”, se precizează într-un comunicat remis de Poliția Olt.

Sfaturi și recomandări pentru părinţi

• Discutaţi liber cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie şi ce nu are voie să facă în această perioadă.

• Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

• Asiguraţi-vă că vă ştiu numele complet, numerele de telefon și adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd.

• Învăţaţi copiii să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil.

• Asiguraţi-vă că nu vor stabili, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet. Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele sale și întrebaţi-l apoi unde şi cum îşi petrece timpul liber, în afară de casă.

• Vă reamintim că NU le este permis copiilor sub 14 ani să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe drumul public. Chiar dacă au împlinit această vârstă, ei trebuie să cunoască regulile de circulaţie şi să fie echipaţi corespunzător.

Sfaturi și recomandări pentru participanții la trafic

• Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.

• Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

• Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

• Respectaţi regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere.

• Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe psihoactive!

• Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

• Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Jandarmii asigură paza la manifestările organizate de Rusalii

În aceeași perioadă, și efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt vor desfășura misiuni specifice în zona de responsabilitate, pe linia menținerii unui climat de siguranță pentru cetățeni, precum și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice pe timpul manifestărilor religioase și cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor Ortodoxe, evenimente ce se desfășoară în localitățile Morunglav, Șopârlița, Sprâncenata, Dobroteasa, Ghimpețeni și Caracal. Totodată, vor acționa în sprijin și efective ale Grupării de Jandarmi Mobile Craiova pentru a asigura buna desfășurare a bâlciului anual din localitatea Strejești și a manifestărilor cultural-artistice din localitățile Ipotești, Voineasa și Osica de Sus.

„Pentru ca manifestările să se desfășoare în siguranță, recomandăm participanților: să respecte indicațiile organizatorilor și ale oamenilor legii, indicații menite să-i protejeze;
să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului; să manifeste atenție sporită asupra modului de păstrare a bunurilor proprii în zonele aglomerate; să respecte prevederile legale privind desfășurarea activităților de picnic, precum și depunerea deşeurilor doar în locurile special amenajate pentru a nu dăuna mediului înconjurător. Reamintim faptul că prezența sporită a jandarmilor este menită să contribuie la siguranța cetățenilor, astfel că, în cazul în care sunteți martorii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul celui mai apropiat echipaj de jandarmi sau apelați numărul unic de urgență 112”, se arată în comunicatul remis de Jandarmeria Olt.

Și pompierii vor fi în dispozitiv zilele acestea

Cu ocazia minivacanței de Rusalii, și peste 100 de pompieri, cu autospeciale de stingere, ambulanțe SMURD, autospeciale pentru intervenție la înălțime, autospeciale pentru descarcerare și autospeciale pentru transport victime multiple, scafandri, interveție CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear), transport personal, dar și ambarcațiuni pentru misiuni în mediul acvatic, se vor afla zilnic în dispozitiv, pentru gestionarea situațiilor de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt. În funcție de situația operativă, personalul poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în această perioadă, să respecte următoarele măsuri preventive: faceţi focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autorităţile locale; nu aprindeţi focul în pădure; păstraţi lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde; copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.

De asemenea, pompierii îi sfătuiesc pe olteni să înoate numai în locuri special amenajate, fără a vă pune viața în pericol.

„Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Supravegheaţi copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia. Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte”, sunt alte recomandări ale salvatorilor din cadrul ISU Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți