37.3 C
Slatina
duminică,14 iulie,2024

Ultimele Articole

România a primit, prin Fondul de Modernizare, aproape 1,1 miliarde de euro pentru investiţii în sectorul energetic (minister)

- Advertisement -

România a primit, prin Fondul de Modernizare, o primă tranşă în valoare de aproape 1,1 miliarde de euro pentru investiţii în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, a reabilitării/modernizării reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi investiţii în material rulant eficient energetic, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei, transmis marţi AGERPRES.

„România a primit o primă tranşă de 1,095 miliarde de euro pentru investiţii în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, a reabilitării/modernizării reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi investiţii în material rulant eficient energetic. De asemenea, suma include şi finanţarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferenţă. Astfel, România beneficiază de cea mai mare sumă de bani din partea Comisiei Europene, comparativ cu celelalte ţări din regiune, respectiv 37% din totalul fondurilor”, notează instituţia.

Potrivit sursei citate, statele-membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt: România (1,095 miliarde de euro), Bulgaria (65,2 milioane de euro, Croaţia (52 milioane de euro), Cehia (835,2 milioane de euro), Estonia (24,1 milioane de euro), Ungaria (76,8 milioane de euro), Letonia (26,8 milioane de euro), Lituania (59 milioane de euro), Polonia (697,5 milioane de euro) şi Slovacia (35 milioane de euro).

„Fondul pentru Modernizare este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României şi modernizarea sistemului energetic naţional. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanţări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanţăm investiţiile atât de necesare. Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei şi din Guvernul României, ţara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potenţialul României în dezvoltarea de noi capacităţi energetice este uriaş, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investiţiile finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR au depăşit 25 de miliarde de euro. Continuăm în acelaşi ritm. Ne concentrăm pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR pentru autoconsum, stocare în baterii, reabilitare reţea energie electrică, modernizare reţea de termoficare şi modernizare CET-uri, dar şi pe demararea unor noi apeluri prin care oferim oportunitatea mediului privat şi celui public să obţină finanţări pentru implementarea unor proiecte de eficienţă energetică, cât şi pe lansarea schemei pentru contracte pentru diferenţă (CFD)”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Ministerul Energiei anunţă, totodată, că pregăteşte lansarea primei licitaţii care vizează Contractele pentru Diferenţă. În perioada următoare, vor fi stabilite ultimele detalii cu privire la împărţirea sumelor alocate pentru investiţiile în energia eoliană şi cea solară, în funcţie de portofoliul existent de proiecte finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Fondul pentru Modernizare.

Proiectele sprijinite de Comisia Europeană prin Fondul pentru Modernizare se axează pe producţia de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea şi implementarea surselor regenerabile de energie, pe modernizarea reţelelor energetice şi pe eficienţa energetică.

FOTO: media.capital.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți