28.2 C
Slatina
duminică,30 iunie,2024

Ultimele Articole

17 porci domestici omorâți într-o gospodărie din Potelu – Ianca, după ce s-a confirmat un focar de pestă porcină africană

- Advertisement -

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a transmis vineri, 28 iunie 2024, că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii domestici dintr-o exploataţie nonprofesională din satul Potelu al comunei oltene Ianca, în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în cursul zilei de 27 iunie. Nu mai puțin de 17 porci domestici vor fi uciși de autorități.

„Imediat de la anunțarea rezultatului de laborator a fost activată Unitatea Operațională Locală a DSVSA Olt, care a întreprins măsurile de izolare a focarului, în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare.

„În data de 28 iunie, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația nonprofesională din localitatea Potelu, comuna Ianca, județul Olt, unde se aplică măsura eliminării celor 17 capete porci aflate în gospodărie, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor eliminați și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale”, se precizează într-un comunicat remis de DSVSA Olt.

Potrivit medicilor veterinari a fost stabilită și o zonă de protecție care cuprinde următoarele localități: Unitatea Administrativ Teritorială Ianca – Potelu, Ianca și Fondul cinegetic Fond de Vânătoare 2 Ianca. Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: UAT Grojdibodu – Grojdibodu, Hotaru; UAT Orlea – Gura Padinii, Satu Nou; UAT Ștefan cel Mare – Ștefan cel Mare, Ianca Nouă; Fonduri cinegetice 53 Orlea, 55 Corabia. De asemenea, include două UAT Dăbuleni – sat Chiașu din județul Dolj și două localități de pe teritoriul Bulgariei – Dolni Vadin, Gorni Vadin.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, mai spun reprezentanții DSVSA Olt.

DSVSA va continua să informeze periodic publicul din județul Olt, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

Sursa citată mai spune că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. Se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți