19.1 C
Slatina
sâmbătă,7 septembrie,2024

Ultimele Articole

Aproape o sută de cadre didactice din județ, prezente la proba scrisă a examenului de Definitivat

- Advertisement -
113 candidați s-au înscris inițial la proba scrisă a examenului național de Definitivat în învățământ, însă cum între timp s-au mai retras câțiva, în dimineața zilei de miercuri, 24 iulie 2024, în sălile de concurs ale centrului de examen de la Liceul Tehnologic Metalurgic, din municipiul Slatina, ar fi trebuit să se prezinte un număr de 108. Dar, nici aceștia nu au fost toți, potrivit spuselor reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Olt, având în vedere că din start au absentat 11, iar după prima oră de examen s-au mai retras patru profesori.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educaţiei, proba a început la ora 09:00, cu o durată de patru ore și cu posibilitatea prelungirii cu o oră, chiar două ore, în anumite situaţii speciale, lucrările scrise fiind evaluate digitalizat.

Primele rezultate vor fi afişate marți, 30 iulie, în centrul de examen şi pe site-ul dedicat definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la același centru unde cadrele didactice au susținut Definitivatul, conform calendarului aprobat, în aceeași zi de 30 iulie, până la ora 20:00, precum și în ziua următoare, 31 iulie, până la ora 12.00. Rezultatele finale se afişează în data de 6 august.

Media minimă de promovare a examenului este 8.

Iar cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin accederea la definitivarea în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Conform Ministerului Educaţiei, pentru a putea participa la proba scrisă candidaţii au trebuit să îndeplinească simultan următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; să deţină pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; minimum 8 media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Tot reprezentanții ministerului mai spun că dascălii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți