2.2 C
Slatina
vineri,18 octombrie,2024

Ultimele Articole

Primele cinci microbuze școlare electrice, achiziționate de CJ Olt prin PNRR, au ajuns la elevii din Bobicești, Perieți, Movileni, Fărcașele și Dobrosloveni

- Advertisement -

Parcarea sediului Consiliului Județean Olt a găzduit miercuri, 28 august 2024, cu începere de la ora 13:00, evenimentul dedicat predării primelor cinci microbuze electrice din totalul de 20, care sunt destinate transportului elevilor din județ. Beneficiarii acestei prime serii sunt copiii din localitățile Bobicești, Perieți, Movileni, Fărcașele și Dobrosloveni.

Acestea au fost predate primarilor, dar și altor reprezentanți ai primăriilor celor cinci comune, la tot acest moment fiind prezent și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt.

„Facem un pas important în modernizarea transportului școlar județean. CJ Olt a accesat două programe, unul pe PNRR, și, astăzi, din cele 20 de microbuze electrice, livrăm primele cinci microbuze către cinci primării. Localitățile pe care le-am ales în acest parteneriat sunt după numărul de elevi care au nevoie de transport în interiorul localității. De asemenea, mai avem încă un proiect pe Agenția Fondului de Mediu, vorbim de 15 microbuze hibrid. Împreună, suma este de 50 de milioane de lei pe care o accesăm, 35 de milioane face acest proiect, iar cel pe Fondul de Mediu face 15 milioane. Este un pas important. Cele două proiecte asigură transportul pentru 9.192 de copii. CJ Olt rămâne în continuare unul dintre cei mai importanți parteneri ai localităților, nu doar în transportul elevilor, dar și în celelalte proiecte în care putem fi parteneri. De-a lungul timpului, multe drumuri județene care trec prin localități, i-am avut parteneri pe primarii localităților respective și, în momentul de față, avem câteva drumuri modernizate la standarde europene. Localitățile care primesc microbuze sunt alese împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Olt și cu Unitățile Administrativ Teritoriale respective, în funcție de numărul de elevi care au nevoie de transport. Din păcate, parcul de transport al elevilor din întreg județul este foarte învechit. (…) Parcul este învechit și căutăm soluții ca toate localitățile să beneficieze, la un moment dat, de microbuze electrice sau hibrid. Și noi trebuie să ne adaptăm normelor de mediu pe care ni le impune Uniunea Europeană. Ar trebui să încercăm să găsim soluții alternative, astfel încât, pe lângă siguranța copiilor, să fim și cu normele de mediu la zi. Toate microbuzele au termen de livrare până în noiembrie, pe acest program. Pe Fondul de Mediu, cele 15 microbuze hibrid suntem în faza de licitație, termenul de depunere a ofertelor fiind 15 septembrie. (…) Ne-am fi dorit să luăm microbuze pentru toate localitățile, toate au nevoie de microbuze pentru reînnoirea parcului, dar atât ne-au permis ghidurile și atunci am luat cele 35 de localități cu numărul cel mai mare de elevi, care au nevoie de transport”, a declarat președintele forului județean.

Marius Oprescu, președintele CJ Olt, a mai ținut să spună că firma care a câștigat licitația pentru furnizarea microbuzelor școlare electrice va organiza și un instructaj pentru șoferii care le vor conduce.

Investiția, care are o valoare de peste 35 de milioane lei, este finanţată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C 15: Educație, și prevede achiziția totală a 20 de microbuze electrice.

Semnarea oficială a contractului de finanțare a acestui proiect depus în cadrul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi”, cu finanțare prin PNRR, a avut loc în toamna anului 2023. În județ astfel de mijloace de transport vor fi distribuite în nu mai puțin de trei orașe și 17 comune.

Pe lângă cele cinci comune amintite mai sus, microbuzele școlare electrice mai sunt destinate elevilor din localitățile Balș, Piatra Olt, Corabia, Studina, Obârșia, Gostavățu, Ianca, Brebeni, Valea Mare, Rotunda, Morunglav, Vitomirești, Sprâncenata, Pleșoiu și Izvoarele.

Beneficiari finali ai proiectului sunt, bineînțeles, Primăriile celor 20 de localități, care trebuie să asigure mentenanța și vor amplasa o stație de încărcare.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți