2.6 C
Slatina
duminică,22 decembrie,2024

Ultimele Articole

CONAF: 2030 ar trebui să fie puntea noastră asumată între o naţiune emergentă şi una predictibilă şi consolidată

- Advertisement -

Sustenabilitatea este un deziderat pentru viitorul următoarelor generaţii, iar 2030 este o punte fundamentală către ce vrea România să fie în 2050, este de părere preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac.

Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, în perioada 2 – 6 septembrie a avut loc a doua ediţie a celui mai amplu proiect de conştientizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, forumul „24 Trends for 2024”, la care au participat peste 70 de invitaţi din mediul public, privat şi societatea civilă, care au dezbătut intens 5 nuclee ale dezvoltării durabile.

Scopul acestui forum îl constituie generarea de acţiuni concrete pentru ca România să îşi atingă obiectivele pentru 2030. Organizatorii forumului şi-au propus crearea unei comunităţi de analiză şi de lucru multidisciplinară, capabilă să abordeze problematica securităţii naţionale, a energiei şi inovaţiei, a siguranţei alimentare, a capitalului uman şi a egalităţii de gen şi de şanse prin prisma lărgită a impactului social, economic şi de mediu.

„Un proiect de o asemenea anvergură este cristalizarea unui deziderat naţional pentru o viaţă mai bună, pentru toţi, femei, bărbaţi, copii sau orice minoritate sau categorie defavorizată. E nevoie să conştientizăm că suntem o singură tabără, ale cărei vulnerabilităţi atât de intens dezbătute trebuie să primească o rezolvare rapidă, echitabilă. Am dezbătut şi dezbatem teme relevante la nivel sistemic, porneşte de la conştientizare şi prin presiunea pusă asupra factorilor decidenţi, dar şi prin conlucrarea constructivă cu aceştia, avem credinţa că menirea noastră ca organizaţie va fi îndeplinită. Obiectivele de dezvoltare durabilă sunt interconectate şi oricât ne-am dori să prioritizăm unele ca fiind reprezentative, societatea românească nu poate fi înghesuită în cifre şi proceduri pe care să le ducem pe caiet partenerilor, pentru o notă mai bună. Misiunea acestei ediţii a fost crearea unui triunghi de comunicare şi soluţionare a nevoilor de dezvoltare pe cinci paliere fundamentale. Securitatea naţională, cea energetică sau alimentară, piaţa muncii şi echitatea socială prin egalitatea de gen sunt parte a drumului pe care România trebuie să treacă într-o nouă etapă”, a declarat Cristina Chiriac, citată în comunicat.

Cea de-a doua serie de dezbateri a forumului „24 Trends for 2024” a debutat cu o premieră, o dezbatere pe tema securităţii naţionale „National Security, Option or Duty Day”.

Sustenabilitatea este dezideratul dezvoltării sănătoase a oricărei naţiuni, iar pacea este definită nu doar ca o opţiune, ci ca o datorie fundamentală a fiecărei naţiuni, punând accentul pe responsabilitatea fiecărui cetăţean de a proteja ceea ce iubeşte şi în ce crede, se spune în document.

Domeniul energetic a fost punctul central al celei de-a doua zile, „Power and Innovation Day”, unde s-a discutat aplicat despre rolul esenţial al energiei ca motor al creşterii economice. Invitaţii au subliniat importanţa investiţiilor strategice în energie regenerabilă şi eficienţă energetică, evidenţiind oportunităţile de creare de locuri de muncă şi tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon.

Ziua a treia „Food, Nutrition and Health Day” a constituit o oportunitate pentru a dezbate siguranţa alimentară şi s-a dorit a fi un apel la acţiune pentru transformarea obiceiurile noastre alimentare în favoarea bunăstării viitoare.

Dezvoltarea capitalului uman şi perfecţionarea abilităţilor au fost subiectele de dezbatere în cadrul celei de-a patra zile „Human Capital and Skills Day”, ca fundamente ale unei economii reziliente şi sustenabile în viitor, iar ultima zi a forumului, „Gender Equality Day”, a provocat discuţii profunde despre cotele de gen şi importanţa aspectării prezenţei feminine în toate domeniile şi pe toate palierele societăţii.

„Suntem într-un moment de o importanţă profundă pentru societatea românească. 2030 este o punte fundamentală către ce vrea România să fie în 2050. 2030 este aproape, nu doar prin prisma distanţei în timp, ci şi prin decontul pe care trebuie să îl facem noi, toţi actorii implicaţi, în faţa aşteptărilor societăţii. Sustenabilitatea este un deziderat pentru viitorul următoarelor generaţii şi oricât de general şi larg uzitat pare conceptul, în spatele său se află obiective exacte, trasate, definite şi cu ţinte clare. Datorăm, fiecare dintre noi, copiilor noştri, un sistem educaţional funcţional, mentalităţi sincronizate cu prezentul, iar acesta trebuie să fie un efort conjugat al întregului mediu politic, antreprenorial, non-guvernamental. Egalitatea de gen, cea care închide seria de dezbateri din luna septembrie, este cel mai bun exemplu. Conform McKinsey, 8,7% este estimată creşterea în PIB, aferentă unei reprezentări de gen echitabilă şi dacă suprapunem aceste cifre peste inflaţia de 5% am putea pune România în plutonul fruntaş al Europei. Un proiect de o asemenea anvergură este cristalizarea unui deziderat naţional pentru o viaţă mai bună, pentru toţi, femei, bărbaţi, copii sau orice minoritate sau categorie defavorizată”, a afirmat preşedintele CONAF.

De asemenea, în fiecare dintre cele cinci zile de dezbateri s-au dezbătut fenomenele sociale care necesită schimbări de mentalităţi şi legi ferme, educaţia incluzivă şi suportul statului în dezvoltarea pe baze echitabile. Forumul continuă în luna noiembrie cu noi teme de dezbatere.

Forumul „24 Trends for 2024” a fost organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF şi Digi24.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai relevantă confederaţie din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autorităţile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creştere economică sustenabilă şi sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele.

FOTO: gandul.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți