17.3 C
Slatina
marți,8 octombrie,2024

Ultimele Articole

Proiect PNL: Actualizarea permanentă şi indexarea pensiilor din sistemul militar, de ordine publică şi siguranţă naţională

- Advertisement -

PNL a depus la Parlament o propunere legislativă pentru actualizarea permanentă şi indexarea pensiilor din sistemul militar, de ordine publică şi siguranţă naţională, reinstituind mecanismul de raportare a actualizării sau indexării şi la componenta soldei de grad, a anunţat, joi, liderul deputaţilor liberali, Gabriel Andronache.

„Este o măsură reparatorie necesară după ce în perioada guvernării socialiste acest mecanism a fost abrogat. Considerăm că această idee transpusă legislativ la solicitarea preşedintelui Senatului, domnul Nicolae Ciucă, aduce echitate în sistemul de pensii militare”, a precizat Andronache pe Facebook.


El a menţionat că proiectul conţine şi o prevedere expresă că actualizarea/indexarea nu se va aplica demnitarilor pensionari militari, respectiv celor care deţin în prezent funcţii de membri ai Guvernului, senatori, deputaţi etc., în perioada în care exercită funcţia de demnitate publică.

„Menţionez că la întâlnirea de ieri cu asociaţiile cadrelor militare în rezervă am ajuns cu toţii la concluzia că aceasta este calea procedurală corectă şi constituţională pentru ca legea să producă efecte fără riscuri în materie de constituţionalitate”, a mai scris Andronache.

Proiectul pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost semnat de Gabriel Andronache, Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc, Laurenţiu Leoreanu, Cristian Ţăgârlaş, Virgil Guran şi depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie deţinute în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi”, prevede actul normativ depus.

De asemenea, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu aceste dispoziţii.

„Prevederile nu se aplica pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii”, se mai arată în proiect.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți