15.2 C
Slatina
sâmbătă,5 octombrie,2024

Ultimele Articole

Creștere a misiunilor de asigurare a ordinii publice cu peste 50 la sută, pentru jandarmii olteni

- Advertisement -

Sala de ședințe a Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt a găzduit în dimineața zilei de vineri, 4 octombrie 2024, o conferință de presă în cadrul căreia colonelul Emanuel Botan, inspectorul șef al instituției, și maiorul Simona Floricel, purtătorul de cuvânt al IJJ, au prezentat un bilanț al activității jandarmilor în primele nouă luni ale acestui an. Iar în această perioadă, misiunile de asigurare a ordinii publice la care au participat jandarmii olteni au cunoscut o creștere cu peste 50 la sută, mai precis aceasta a fost de 51%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. De asemenea, au fost creșteri pe mai multe domenii de activitate ale Jandarmeriei Olt, inclusiv a faptelor penale constatate, numărul autorilor care le-au comis fiind însă mai mic.

„Pentru protecția participanților, a infrastructurii şi prevenirea tulburării ordinii şi siguranței publice pe timpul desfășurării adunărilor publice, în perioada de referință, au fost executate 310 misiuni de asigurare a ordinii publice, fiind angrenate un număr de 2.148 efective de jandarmi, rezultând o medie de șapte jandarmi pe misiune. Cele mai multe au fost premergător și pe timpul alegerilor – 104, dar și la manifestări cultural-artistice – 105 și manifestări sportive – 59. În perioada de referinţă, în judeţul Olt nu au fost evenimente care să tulbure ordinea publică şi care să impună intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea acesteia. Numărul jandarmilor care au desfăşurat activităţi în patrule mixte cu polițiști în dispozitivele de menținere a ordinii şi siguranței publice reprezintă 92% din totalul solicitărilor formulate de structurile de poliție. Media zilnică a efectivelor destinate menținerii ordinii publice prin patrule mixte cu poliția şi patrule de jandarmi a fost de 40 de jandarmi pe zi. În perioada ianuarie – septembrie 2024, au fost angrenate în cadrul dispozitivului integrat de menținere a ordinii publice 10.822 efective, dintre acestea 5.494 fiind prin patrule de jandarmi în mediul urban și rural, iar 5.328 au fost patrule mixte cu poliția în mediul urban, rural, transporturi feroviare”, a declarat colonelul Emanuel Botan.

Faptele de natură penală constatate de jandarmi în acțiunile proprii au înregistrat o creștere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului 2023.

43 din totalul de 224 fapte penale înregistrate în perioada amintită au fost constatate de jandarmi în acțiuni proprii.

„Pe timpul misiunilor specifice au fost constatate în total 224 fapte de natură penală din care 43 au fost constatate de jandarmi în acțiunile proprii, iar 181 în cooperare cu efectivele Poliţiei, fiind identificaţi 226 autori.

Și numărul sancțiunilor contravenționale aplicate au înregistrat o creștere cu aproximativ 40 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„În perioada ianuarie – septembrie 2024 au fost aplicate 1.467 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 375.250 lei, comparativ cu 1.053 sancțiuni contravenționale în valoare de 329.100 lei în perioada similară a anului 2023”, a adăugat comandantul jandarmilor din județ.

În perioada analizată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a primit spre executare și 375 mandate de aducere, o scădere cu 7%, în 23 de localităţi din Olt, și nu numai, din care 200 au fost executate prin prezentarea persoanelor, iar 175 au fost executate prin înaintarea documentaţiei, comparativ cu 406 mandate de aducere câte s-au primit în perioada similară a anului trecut.

Iar maiorul Simona Floricel, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt, a adus în atenție că din data de 23 spetembrie a început o nouă sesiune de înscriere în unitățile de învățământ ale Jandarmeriei Române, iar pentru școlarizarea viitorilor subofițeri jandarmi sunt disponibile 700 de locuri, câte 350 la fiecare dintre școlile militare de subofiţeri de jandarmi de la Drăgăşani și Fălticeni. Până în data de 6 octombrie 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, se depun cererile de înscriere, iar dosarul de recrutare se depune de candidat la Serviciul Resurse Umane al IJJ Olt până la data de 24 octombrie 2024.

Până joi, 3 octombrie, la IJJ Olt au depus cereri de înscriere 60 de candidați pentru Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani.

În perioada ianuarie – septembrie 2024, la Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt s-au desfășurat și patru stagii practică pentru 84 de elevi din cadrul școlilor militare de subofițeri jandarmi.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți