3.2 C
Slatina
miercuri,11 decembrie,2024

Ultimele Articole

Ediția de anul acesta a proiectului cultural „Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună”, la final. Cei mai talentați pensionari, premiați în cadrul concursului folcloric „De la Slatina, la Olt”

- Advertisement -

„Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună” este unul dintre proiectele culturale cele mai longevive pe care o asociație din municipiul reședință a județului Olt îl derulează. Este vorba despre Asociația Culturală „Călușarii Slatinei”, al cărui președinte este profesorul Ilie Brăileanu, proiectul cultural fiind realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Slatina şi al Consiliului Local Slatina. Iar ediția din anul 2024 s-a încheiat săptămâna aceasta, mai precis în seara zilei de miercuri, 20 noiembrie. După promovarea proiectului în mai multe locații din Slatina, principalele fiind Parcul Tineretului și Fântâna Speranței de la Poșta Mare, dar și a două etape ale concursului folcloric din cadrul stagiunii „De la Slatina, la Olt” – copii și adolescenți, ce au avut loc în Parcul Tineretului, miercuri a venit rândul pensionarilor să evolueze în cadrul acestui eveniment.

Iar secțiunea concursului folcloric s-a desfășurat în sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” Slatina și a avut, la rândul ei, alte două subsecțiuni – muzică populară și soliști dansatori. Prezența la spectacol a fost una numeroasă, de aproximativ 200 de persoane, iar printre acestea s-au aflat Mario De Mezzo, primar al municipiului Slatina, Florea Mitroi, președintele Asociației „Pensionarul Olt”, reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, printre care Ilona Buzatu, director general adjunct, precum și membri ai Asociației „Pensionarul Dolj”.

„(…) Pentru mine și, de fapt, pentru noi, oamenii politici, pensionarii sunt de fiecare dată importanți în discursuri. Când vine vorba de fapte, uneori mai șchiopătăm. Angajamentul meu cu pensionarii municipiului Slatina este că voi fi lângă ei de fiecare dată, că-i voi ajuta cu tot ceea ce pot, administrativ, uman și din orice alt punct de vedere. Iar ce se întâmplă astăzi (miercuri n.r.) aici se datorează domnului Florea Mitroi, poate să confirme. Am spus imediat ‘Da’ acestui eveniment și este doar o părticică mică din felul în care Primăria va fi în slujba pensionarilor. Eu știu, poate mai bine decât alții, că tot ceea ce avem astăzi în Slatina este construit de dumneavoastră. Străzile pe care umblăm, clădirile în care intrăm, clădirea aceasta în care suntem, toate lucrurile din Slatina zilelor de azi sunt construite de dumneavoastră, de generațiile dumneavoastră. Pentru mine, dumneavoastră știți, este o moștenire spirituală, pentru că bunicul și străbunicul au fost constructori și au construit cu mâinile lor o mare parte din centrul vechi și din Slatina. Și de aceea, pentru mine, este o moștenire spirituală să păstrez și să îmbunătățesc lucrurile pe care dumneavoastră le-ați făcut. Iar dumneavoastră, cu recunoștință, vă voi da mulțumiri în toate felurile în care pot și personal, și administrativ. Îi felicit pe organizatori, le urez mult succes concurenților și distracție plăcută în seara aceasta!”, a spus edilul înainte ca artiștii locali să evolueze pe scenă.

Toate momentele din concurs au fost unele de excepție, printre participanți fiind și o artistă în vârstă de 82 de ani, care a prezentat un joc popular, dar și o solistă vocală originară din Maramureș, dar stabilită la Slatina de aproximativ cinci decenii, mai precis de 48 de ani.

În total au fost în jur de 20 de concurenți, acompaniați de Orchestra „Frunză Verde”, condusă de acordeonistul Liviu Enache, iar rând pe rând aceștia au intrat în spectacol interpretând piese din mai multe zone ale României, majoritatea din Oltenia, misiunea juriului în alegerea câștigătorilor nefiind grea, ținând cont de faptul că prestațiile participanților au fost de calitate, publicul aplaudând minute în șir fiecare moment artistic pe care aceștia l-au oferit.

Din juriu au făcut parte profesorul de muzică Liviu Enache, Mitică Sora, membru al Asociației „Călușarii Slatinei”, rapsodul popular Mircea Enache, coregraful Alexandru Rizea, Cristina Ilie, consilier juridic în cadrul Complexului Servicii Persoane Adulte Slatina al DGASPC Slatina și consilier local, și profesorul de muzică Marius Sterie.

Printre evoluțiile concurenților, pe scenă au fost prezentate momente coregrafice oferite de Ansamblul folcloric „Brâulețul” de la Pârșcoveni – dans mixt, dans de fete și tradiționalul dans bărbătesc călușul, călușul dansatorului Cristian Ionuț Rizea, câștigător al concursului de dans popular „De la Slatina, la Olt” – secțiunea copii, piesa interpretată de Miruna Maria Broboană, câștigatoare a concursului de muzică populară „De la Slatina, la Olt” – secțiunea copii, un colaj de cântece populare interpretate de zece tinere talente membre ale Grupului vocal „Mândruțele de la Olt”, sprijinite financiar de Liliana și Marin Vâlceleanu, și dansurile Dura, Simianca și sârba oferite de maestrul coregraf Alexandru Rizea.

La finalul întregului spectacol s-au anunțat și câștigătorii, iar la categoria muzică populară aceștia au fost Dumitra Ocică – premiul I, Irina Dumitrescu – premiul II și Florica Florica – premiul III. La secțiunea de dans popular au obținut premii Ilie Angeru – I, Floarea Pârșan – II și Ioana Dumitriu – III. Ceilalți concurenți au primit premii de participare. Premiile oferite tuturor au constat în diplome de excelență, dar și în bani.

Scopul şi obiectivele proiectului „Slatina – vatră străbună de cântec, joc și voie bună”, al cărui slogan este „Folclor autentic, cu talente slätinene, pentru slătineni”, sunt: organizarea de manifestări artistice, în vederea promovării muzicii şi a dansului popular românesc în cadrul comunității locale, descoperirea şi sprijinirea talentelor slătinene în domeniul folcloric şi asigurarea accesului fiecărui slătinean la valorile culturale şi morale ale tradițiilor şi obiceiurilor populare româneşti.

De aceea, la concursul folcloric „De la Slatina, la Olt” din cadrul proiectului cultural a adunat la toate cele trei secțiuni un număr impresionant de participanți, respectiv peste 60 de talente locale.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți