6 C
Slatina
sâmbătă,21 decembrie,2024

Ultimele Articole

UNSICAR: Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie, risc de faliment pentru brokerii de asigurări

- Advertisement -

Prelungirea plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA, până la 31 martie 2025, are potenţialul de a destabiliza iremediabil distribuţia de asigurări din România şi de a expune brokerii de asigurări la un risc major de faliment, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), într-o scrisoare de protest adresată ministrului Finanţelor, Marcel Boloş.

„Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), în calitate de asociaţie reprezentativă a distribuitorilor de asigurări din România, a trimis o scrisoare ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, în care protestează faţă de proiectul de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea pentru încă trei luni, până la 31 martie 2025, a plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţării preţurilor la poliţele RCA, considerând că acesta are potenţialul de a destabiliza iremediabil distribuţia de asigurări din România şi de a expune distribuitorii de asigurări la un risc major de faliment”, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.

În scrisoarea adresată autorităţilor, brokerii atrag atenţia Guvernului că distruge industria de distribuţie de asigurări şi avertizează că românii vor plăti mai mult.

„UNSICAR, care reprezintă brokerii de asigurări, cu o cotă de piaţă estimată la peste 70%, susţine în scrisoarea semnată de preşedintele Dorel Duţă, că această industrie reprezintă singura formă de manifestare a capitalului românesc în domeniul asigurărilor. În România, distribuţia de asigurări este constituită, în principal, din companii independente, cu profil antreprenorial şi acţionariat român, care oferă locuri de muncă pentru peste 50.000 de angajaţi, asistenţi şi agenţi de asigurare. De aceea, UNSICAR se opune ferm oricărei forme de îngrădire a concurenţei, o limitare care persistă pe piaţa asigurărilor de aproape doi ani şi ale cărei efecte negative sunt resimţite profund atât de întreaga piaţă a asigurărilor, cât şi, în mod particular, de segmentul distribuţiei de asigurări, acesta din urmă confruntându-se cu pierderi financiare semnificative”, se mai precizează în document.

Totodată, UNSICAR cere eliminarea din proiectul de Hotărâre de Guvern a Art. 2 alin. (4), potrivit căruia „comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”.

De asemenea, solicită ca dezbaterea privind adoptarea acestui proiect să fie amânată şi lăsată în responsabilitatea noului Guvern rezultat în urma alegerilor din 2024, cu iniţierea unor consultări reale cu toţi actorii implicaţi în această industrie.

Potrivit Uniunii, plata comisionului şi nivelul acestuia reprezintă o operaţiune strict comercială, stabilită prin negociere directă între distribuitori şi asigurători, fără a avea un impact asupra asiguraţilor.

„Cu cât se prelungeşte mai mult această măsură, cu atât reculul pieţei va fi mai dur, cu efecte imediate în preţurile produselor de asigurare. Prioritatea autorităţilor ar trebui să fie gradul de cuprindere în asigurare, care este aproximativ 70%, conform datelor furnizate de ASF în rapoartele oficiale (număr poliţe valide vs număr vehicule înmatriculate)”, susţine în scrisoare Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR.

El arată că o distribuţie slăbită cronic scade îngrijorător perspectiva de dezvoltare a întregii industrii pe termen mediu şi lung şi că o parte semnificativă a distribuitorilor nu au putut absorbi acest şoc, de la începerea implementării măsurii de plafonare fiind deja înregistrate două falimente.

„Orice prelungire care nu ţine cont de situaţia intermediarilor va avea efecte ireparabile pe termen mediu asupra industriei, dar şi a clienţilor şi a gradului de protecţie financiară în societatea noastră. În plus, trebuie să subliniem că Guvernul actual ignoră impactul grav pe care aceste măsuri îl au asupra distribuţiei independente şi, implicit, asupra accesului rapid al clienţilor la oferte multiple şi comparatoare RCA. Această situaţie va conduce la creşterea costurilor pentru clienţi, întrucât oamenii vor ajunge să plătească mai mult. De altfel, aşa-zisa plafonare nu a produs niciun efect pozitiv; dimpotrivă, preţurile au crescut peste rata inflaţiei, iar piaţa românească de RCA rămâne, probabil, cea mai neconcurenţială din Europa. Cu cât această plafonare va fi prelungită, cu atât lipsa de concurenţă se va adânci, afectând direct clientul”, apreciază preşedintele UNSICAR.

Dorel Duţă precizează că reducerea masivă a distribuţiei independente afectează semnificativ interesele consumatorilor de asigurări pe termen mediu şi lung, prin restrângerea accesului la asigurări şi la consultanţa care însoţeşte produsele complexe, mai ales în oraşele şi localităţile cu o populaţie sub 30.000 locuitori, aceste zone acoperind peste 50% din populaţia României.

UNSICAR este asociaţia reprezentativă a industriei de distribuţie de asigurări din România, având peste 80 de membri cu o cotă de piaţă estimată la peste 70%. S-a înfiinţat în anul 2000 şi este membru cu drepturi depline în cadrul BIPAR – Federaţia Europeană a Intermediarilor în Asigurări, singurul partener de dialog pentru instituţiile europene de reglementare. În prezent, membrii UNSICAR sunt companii de brokeraj de asigurare, de regularizare de daune, furnizori de pregătire profesională şi soft în asigurări.

Unul dintre obiectivele asumate de UNSICAR este acela de a colabora şi de a stabili parteneriate reale între autorităţile statului şi asociaţie, în vederea contribuirii la politici publice sustenabile în domeniul asigurărilor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți