5.5 C
Slatina
duminică,22 decembrie,2024

Ultimele Articole

Martirii Revoluției de acum 35 de ani, comemorați de zeci de persoane la Troița Eroilor din Slatina

- Advertisement -

35 de ani au trecut de la Revoluţia din anul 1989, ziua de 22 Decembrie fiind una dintre zilele care au marcat şi schimbat soarta poporului român pentru totdeauna. Potrivit istoricilor, atunci au avut loc o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu, cel care până la acea dată a fost şeful statului român.

Din acel an, în municipiul Slatina, ca şi în alte localități din județ și țară, sunt comemoraţi eroii martiri căzuţi la Revoluţia din Decembrie ’89. Manifestările dedicate împlinirii a 35 de ani de la victoria asupra comunismului s-au desfășurat în dimineața zilei de duminică, 22 decembrie 2024, cu începere de la ora 09:00, la Troița Eroilor Revoluției de pe platoul Casei de Cultură a Tineretului Slatina, în prezența a zeci de autorități locale și județene, precum și a simplilor slătineni.

Dintre oficialități amintim prefectul de Olt Ștefan Nicolae, subprefectul Cosmin Floreanu, deputatul PSD Marius Iancu, fostul senator de Olt Siminica Mirea, fostul deputat Emil Albotă, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, vicepreședinții Consiliului Județean Olt, Mario De Mezzo, primar al municipiului Slatina, Valentin Mihalache și Mădălina Văle, viceprimarii Slatinei, reprezentanți ai unor asociații de revoluţionari din Olt, reprezentanţi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, directori și reprezentanți ai mai multor instituții deconcentrate din județ, precum și membri ai mai multor formațiuni politice.

După salutul prefectului județului dat gărzii de onoare și interpretarea imnului de stat al României de fanfara de estradă Lyra Band Slatina, un sobor de preoți de la Episcopia Slatinei și Romanaților au ținut o scurtă slujbă de cinstire a martirilor Revoluției din județ, momentul fiind urmat de scurte alocuțiuni despre semnificația acestui eveniment rostite de reprezentantul instituției Guvernului din teritoriu, precum și de edilul Slatinei.

Pe imnul Eroilor, manifestarea a continuat cu depunerea de coroane de flori la troiță, pentru a-i omagia pe martirii Revoluţiei din Decembrie 1989.

Ceremonia dedicată Zilei Victoriei Revoluției Române șj a Libertății s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, alcătuită din jandarmi și pompieri, pe cântecele patriotice interpretate de fanfara de estradă Lyra Band Slatina.

Potrivit datelor de pe placa comemorativă a Troiţei Eroilor Revoluției de acum 35 de ani, pentru libertatea României au murit şi 11 locuitori ai județului Olt, și anume sublocotenent Ion Argherie din Rotunda, maior Andrei Burcea din Caracal, Adrian Călin din Vlădila, sublocotenent Nicolae Ciobanu din Tufeni, Silviu Motohan din Traian, sublocotenent Victor Olaru din Pârşcoveni, sublocotenent Daniel Gh. Popa din Comani – Drăgăneşti Olt, Gheorghe Ioan Radu din Slătioara, Ion Sasu din Slatina, sublocotenent Iancu Sîrbulescu din Obârşia şi Doru Surghe din Vişina.

În urmă cu opt ani, această troiță a martirilor Revoluției din ’89 de pe platoul din fața Casei de Cultură a Tineretului a fost restaurată de meşterul popular Gheorghe Tănase, din comuna Corbu, omul care a realizat această lucrare. Din păcate, sculptorul în lemn, declarat Tezaur Uman Viu în anul 2018, a trecut în neființă la sfârșitul anului 2020, la vârsta de 73 de ani.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți