România va avea anul acesta 1,5 milioane de porci în plus în fermele deschise în 2023, iar pe sectorul zootehnic există un program pentru dezvoltarea de ferme la vaca de lapte, astfel încât să acoperim gradul de autosuficiență în următorii 3 ani și pe partea de lactate, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după vizita premierului Marcel Ciolacu la ministerul de resort.
El a dat asigurări că toate proiectele de investiții, de 3,5 miliarde de euro, care se derulează la Ministerul Agriculturii vor continua.
‘Bugetul pentru anul 2025 este unul care acoperă necesitatea și în continuare sunt sigur că în următorii 3 ani România, cu cei 1,5 miliarde de euro procesare în România, vorbim de fonduri europene, dar și de programul Investalim, va deveni cel mai important jucător din sud-estul Europei. Sunt foarte multe proiecte și pe partea de zootehnie – vorbim de porc, pasăre – vor continua aceste proiecte. Anul acesta vom produce undeva la 1,5 milioane de purcei în plus pe fermele pe care le-am început în anul 2023, peste 80 de milioane de pui produși în România în sectorul avicol, dar și celelalte sectoare le-am dezvoltat pe fonduri europene’, a spus Barbu.
Florin Barbu i-a transmis premierului că Ministerul Agriculturii ‘își va face treaba’.
‘Aveți toată asigurarea că Ministerul Agriculturii își va face treaba. Ministerul Agriculturii va sta într-o comunicare permanentă cu toate asociațiile de producători din România și cred că în următorii 3 ani balanța comercială (…), unde este deficitară, va fi rezolvată cu aceste proiecte importante pentru fermieri, dar și pentru români, să aibă acces la alimente românești’, a susținut acesta.
Șeful de la Agricultură a adăugat că fermele de porci deschise în 2023 sunt deja populate în reproducție în proporție de peste 60%, iar efectivul de porcine va crește anul acesta cu încă 1,5 milioane.
‘Obiective am avut încă din 2023, când am deschis ferme în România și deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducție și v-am spus că în anul 2025 România va mai produce încă 1,5 milioane de purcei, implicit introduși în fermele de gras din România. Și în sectorul zootehnic, dacă vorbim de lactate, avem un program pentru dezvoltare, atât pe fonduri europene, dar și pe buget de stat, pentru dezvoltarea de ferme la vaca de lapte, astfel încât deficitul pe care îl avem – este de 50.000 de juninci – astfel încât să acoperim gradul de autosuficiență în următorii 3 ani și pe partea de lactate, lapte, brânză și alte categorii de produse pe bază de lapte’, a mai spus Barbu.