9.9 C
Slatina
vineri,24 ianuarie,2025

Ultimele Articole

Sute de oficialități și oameni simpli au marcat împlinirea a 166 de ani de la Mica Unire la statuia Domnitorului Cuza din Slatina. Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu tradiționala Hora Unirii

- Advertisement -

24 ianuarie, ziua când s-au împlinit 166 de ani de la Unirea Principatelor Române care a avut loc în anul 1859, a fost sărbătorită vineri de sute de autorităţi şi slătineni. Evenimentele dedicate Micii Uniri au avut loc pe platoul din zona statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acolo unde după ceremonialul militar religios organizat cu acest prilej cei prezenţi s-au prins în tradiţionala Hora Unirii.

Printre oficialii care au luat parte la manifestările dedicate zilei cu însemnătate istorică s-au numărat prefectul de Olt Ștefan Nicolae, subprefectul Cosmin Floreanu, deputatul de Olt Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltare Rurală, deputatul PSD de Olt Marius Iancu, senatorul de la Partidul Oamenilor Tineri Olt Robert Daniel Ghiță, fostul senator social democrat Liviu Voiculescu, fostul deputat PSD de Olt Emil Albotă, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii CJ, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, și viceprimarii Valentin Mihalache și Mădălina Văle. Alături de ei, au mai fost prezenţi șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi membri ai organizaţiilor judeţene ale partidelor politice.

Evenimentele de la statuia Domnitorului Cuza au debutat cu distribuirea de cocarde şi steguleţe tricolore slătinenilor şi autorităţilor, moment urmat de onorul dat gărzii de onoare de reprezentantul Guvernului în teritoriu. După intonarea imnului de stat al României de fanfara de estradă Lyra Band Slatina și slujba ţinută de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, prefectul de Olt, dar și edilul Slatinei, au transmis mesaje despre semnificația Zilei Unirii Principatelor Române.

„Onorată asistență, astăzi (vineri n.r.), 24 ianuarie, celebrăm un moment istoric de neprețuit în viața națiunii noastre: unirea celor două principate, Moldova și țara românească, sub conducerea unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Această alegere, făcută în 1859, nu a fost doar un act politic, ci un vis devenit realitate, un pas decisiv către formarea Statului Național Unitar Român. Este o zi în care privim cu mântuire la realizările trecutului nostru și ne aducem aminte de sacrificiile celor care au luptat pentru unitatea noastră. Unirea din 24 ianuarie ne învață că doar prin solidaritate, voință comună și respect față de idealurile noastre naționale putem înfrunta provocările vremurilor și putem construi un viitor mai bun. Astăzi, mai mult ca oricând, este esențial să amintim că unitatea noastră ca națiune este fundația pe care trebuie să construim progresul și să consolidăm democrația, prosperitatea și echitatea. Să prețuim această moștenire, să o respectăm și să o transmitem mai departe, păstrând viu spiritul celor care au făcut posibilă unirea.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Mario De Mezzo, primarul municipiului Slatina, a declarat: „În fiecare an, pe 24 ianuarie, ne amintim de Alexandru Ioan Cuza, în ceea ce pe nedrept numim Mica Unire. A fost fundamentul pe care s-a clădit România și ar trebui să o considerăm cea mai mare unire.
Însă, mai rar în 24 ianuarie, ne aducem aminte de oamenii obișnuiți, mai puțin proeminenți, dar fără de care unirea nu s-ar fi întâmplat. Ecaterina Conachi Vogoride este femeia care a contribuit decisiv la împlinirea unirii și de care ne aducem aminte mult mai rar. În 1857, cu doi ani înainte de Unire, soțul ei, Caimacanul Vogoride, împreună cu Înalta Poartă, au decis să falsifice alegerile din Moldova cu scopul ca Vogoride să ajungă domn al Moldovei. Ecaterina Conachi Vogoride, soția acestuia, a aflat despre acest complot, a căutat în seiful soțului ei, a luat scrisorile de complot și le-a trimis către presa vremii din România și presa internațională. Scandalul internațional a fost atât de mare încât Anglia și Franța s-au așezat la masă și au decis reluarea alegerilor în Moldova. În 1859, în felul acesta, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor. Morala pe care aș vrea să o luăm astăzi este că atunci când ne iubim patria, în momente cruciale, este mai important să ținem ochii spre patrie și spre binele ei, chiar dacă asta înseamnă sacrificarea unor orgolii personale, ambiții personale și aspirații personale.
Istoria de masă nu o reține pe Ecaterina Vogoride, la același nivel la care îl reține pe Alexandru Ioan Cuza, care a fost reformatorul României. Doar, din când în când, un primar municipiu reședință de județ o amintește în discursul de 24 ianuarie, cu siguranță cauzându-i și lui Cuza, acolo unde este, să zâmbească. La mulți ani, români!La mulți ani, România! Și să ne facem datoria față de patrie, mai presus de orgoliile noastre mai mari sau mai mici. La mulți ani!”.

La rândul lor, o parte dintre cei prezenți la manifestări au spus câteva cuvinte despre însemnătatea zilei.

„Este o zi importantă. Primul pas către formarea Statului Modern Român este ziua de 24 ianuarie 1859, atunci când, printr-un artificiu, dacă aș putea spune așa, mai marii celor două țări au hotărât alegerea aceluiași domnitor, astfel încât a fost primul pas spre înfăptuirea Marii Unirii.
Le spun și eu românilor să-și aducă aminte cu mândrie de istoria lor și le urez la mulți ani.
Și acum sunt oameni care își doresc unitate, numai că sunt și foarte mulți care de fiecare dată reușesc să strice lucrurile. Sperăm ca, din tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cu toții să înțelegem ceva și să reușim să ne uităm către viitorul acestei țări!”, a spus Marius Oprescu, președintele forului județean.

Sursă foto: Marius Oprescu, președintele CJ Olt – PSD Olt Facebook

„Marcăm 166 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, primul pas important spre România modernă! Sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Moldova și Țara Românească s-au unit, punând bazele statului român. Această Unire nu a fost doar un act politic, ci și rezultatul dorinței de libertate, solidaritate și progres al românilor. Este o zi în care ne amintim de sacrificiile înaintașilor noștri, de lupta lor pentru unitate și de responsabilitatea noastră de a păstra idealurile pentru care au luptat. ‘Hai să dăm mână cu mână’ nu este doar un vers, ci un îndemn valabil și astăzi. Unirea din 1859 ne arată că doar prin solidaritate și voință comună putem construi un viitor mai bun”, a transmis un slătinean prezent la ceremonialul militar și religios.

Ceremonialul militar religios s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada gărzii de onoare, alcătuită din militaru, jandarmi şi pompieri, pe cântecele patriotice interpretate de Lyra Band. Apoi, oficialităţile, alături de slătineni, s-au prins în marea Horă a Unirii.

Manifestări dedicate Micii Uniri au avut loc și în alte localități ale județului Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți