4.7 C
Slatina
marți,4 februarie,2025

Ultimele Articole

Senat: Plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe 2025, aprobate

- Advertisement -

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025.

Proiectul a fost adoptat cu 64 de voturi ”pentru”, 60 ”împotrivă” și o abținere.

Actul normativ precede dezbaterea proiectului bugetului de stat pe anul viitor și prevede aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pe anul 2025, în conformitate cu prevederile Legii responsabilității fiscal-bugetare 69/2010.

Potrivit proiectului, plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, este prevăzut de minus 7,0% în anul 2025 și de minus 6,4% în anul 2026.

Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, este stipulat la 8,9% în anul 2025 și de 8,7% în anul 2026.

Actul normativ mai prevede că plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene, pentru sfârșitul anului 2025, este de 58,5% din Produsul Intern Brut. În 2025, plafonul privind finanțările rambursabile, care pot fi contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 2.000 milioane lei, iar plafonul privind tragerile din finanțările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale este tot în sumă de 2.000 milioane lei. Valoarea aferentă finanțărilor rambursabile, care poate fi autorizată anual pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum: 50 milioane lei, în cazul comunelor; 100 milioane lei, în cazul orașelor; 150 milioane lei, în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București și județelor.

Aceste plafoane nu cuprind finanțările rambursabile destinate refinanțării datoriei publice locale, finanțările rambursabile destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și nici pe cele destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale.

Plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor, și de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2025, este de 20.000 milioane lei. În anul 2025, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 92.786,1 milioane lei.

Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administrației publice de minus 1% din produsul intern brut.

Proiectul de lege va fi dezbătut și supus votului plenului Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți