Aproape 90% dintre companiile imobiliare din sectorul comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) se așteaptă ca veniturile lor să se majoreze în 2025, dar rămân prudente cu privire la evoluția condițiilor de piață, relevă studiul global Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook, dat publicității vineri.
În același context, șase din zece companii de profil (60%) anticipează o creștere anuală de peste 5% a veniturilor, după doi ani consecutivi în care majoritatea estimau scăderi de la an la an.
Totodată, peste 68% dintre participanți (față de 27% în urmă cu un an) estimează o îmbunătățire a elementelor fundamentale ale pieței, respectiv costul și disponibilitatea capitalului, prețul proprietăților, activitatea de tranzacționare, nivelul chiriilor și volumul de spații vacante.
În aceste condiții, se remarcă și o reducere a presiunii pe bugete în acest an – doar 7% dintre participanți consideră că va fi în continuare nevoie de o scădere a cheltuielilor, comparativ cu aproape 40% în urmă cu un an. Iar ca domeniu prioritar, 81% dintre participanți au identificat gestionarea datelor și tehnologia ca fiind zonele în care urmează să se concentreze cheltuielile în 2025, probabil încurajați de dezvoltările din zona inteligenței artificiale generative (Gen AI).
Referitor la tendințele macroeconomice care ar putea afecta cel mai mult performanța financiară a companiilor imobiliare în acest an, participanții la studiu au plasat pe prima poziție ratele ridicate ale dobânzilor (în urcare de pe locul trei anul trecut), urmate de riscul cibernetic (scădere de pe primul loc), de modificările politicilor fiscale (în urcare de pe 14) și de costul finanțării (pe cinci anul trecut).
Conform studiului de specialitate, companiile acordă o atenție sporită modernizărilor energetice profunde. Astfel, 76% dintre participanți planifică operațiuni de acest tip în anul care urmează.
În clasamentul activelor considerate cele mai atractive pentru investitori au intervenit, de asemenea, schimbări importante anul acesta. Pe primul loc a urcat sectorul industrial și de producție (de pe locul șase anul trecut), activele asociate economiei digitale (centre de date, turnuri de telefonie mobilă etc.) au căzut pe locul doi, urmate de clădirile multifamiliale (în urcare de pe locul nouă), spațiile cu funcții logistice și de depozitare (în stagnare) și unitățile de cazare (în urcare de pe locul 12).
De asemenea, în privința procesului de adoptare a inteligenței artificiale (AI) în domeniul imobiliar comercial, 76% dintre respondenți afirmă că organizațiile lor sunt fie în faza de cercetare, fie în faza-pilot, fie în faza incipientă de implementare a proceselor și soluțiilor de acest fel.
Companiile care sunt în stadiul inițial de adoptare se concentrează în principal pe utilizarea soluțiilor AI în contabilitate și raportare (37%), dar și în planificare și analiză financiară (36%) și în gestionarea riscurilor și auditul intern (34%). În schimb, cele mai avansate în acest proces acordă prioritate planificării și analizei financiare (43%), gestionării riscurilor și auditului intern (37%) și operațiunilor imobiliare (35%).
Studiul Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a aproximativ 900 de companii cu active de peste 75 de milioane de dolari fiecare, din Europa (Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie și Spania), America de Nord și Asia-Pacific.