Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș au demarat o anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin, pentru a identifica sursa posibilă a contaminării, după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
‘Inspectorii ANSVSA au intervenit rapid în urma incidentului de la ‘Balul Însuraților’ din Reghin, unde 37 de persoane au prezentat simptome specifice unei toxiinfecții alimentare. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mureș, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș au activat măsuri imediate pentru protejarea sănătății publice și investigarea cauzelor îmbolnăvirilor. (…) Autoritățile desfășoară în continuare ancheta epidemiologică pentru a stabili cu exactitate cauza îmbolnăvirilor. Rezultatele analizelor de laborator și concluziile anchetei urmează să fie comunicate public în zilele următoare.’, se menționează în comunicat.
La evenimentul cu aproximativ 350 de participanți, mai multe persoane au acuzat greață, vărsături și amețeli, ceea ce a determinat activarea Planului Roșu de Intervenție și mobilizarea de resurse medicale suplimentare. Până în prezent, 29 de persoane au fost transportate la Spitalul din Reghin pentru îngrijiri medicale, precizează sursa citată.
Astfel, inspectorii DSVSA Mureș au demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa posibilă a contaminării. În cadrul investigațiilor au fost prelevate mostre din alimentele servite în cadrul evenimentului pentru a fi trimise la Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Mureș, cu scopul de a determina o eventuală contaminare.
Totodată, inspectorii au verificat condițiile de igienă. ‘Echipele de control au inspectat locația evenimentului, verificând condițiile de preparare, depozitare și servire a alimentelor, pentru a identifica eventuale nereguli. Ca urmare a constatărilor, DSVSA Mureș a emis o Ordonanță de Suspendare a Activității pentru unitatea respectivă’, se mai precizează în comunicat.
De asemenea, au fost evaluate riscurile de contaminare. ‘În colaborare cu DSP și ISU, inspectorii DSVSA monitorizează în continuare situația pentru a preveni extinderea incidentului și a asigura siguranța consumatorilor. De asemenea, personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a verifica dacă a fost purtător de bacterii patogene’, se mai precizează în document.
‘În astfel de situații, este esențial ca autoritățile să colaboreze eficient pentru a identifica rapid cauza incidentului și a proteja sănătatea publică. Inspectorii DSVSA Mureș au intervenit prompt pentru a evalua riscurile și a asigura condiții optime de siguranță alimentară’, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.
Totodată, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, a dispus sâmbătă seara ca echipe de comisari din Mureș și Bistrița să efectueze acțiuni de control la restaurantul unde a avut loc Balul Însuraților din Reghin.
Comisarii din cadrul ANPC au aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate, în urma controalelor la restaurantul din Reghin, a afirmat președintele instituției, Cristian Popescu Piedone, la Antena3.