Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară, prin Biroul Informare Recrutare al Centrului Militar Județean Olt, activități de recrutare a tinerilor olteni, absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de Bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ. Pentru anul de învăţământ 2025 – 2026, MApN vine în întâmpinarea tinerilor, băieţi şi fete, din municipiul Slatina şi judeţul Olt cu o ofertă educaţională generoasă, respectiv peste 1.400 de locuri pentru învăţământul postliceal militar de formare a maiștrilor și subofițerilor.
Sunt 695 de locuri pentru învăţământul postliceal militar de formare a maiștrilor, alcătuit din cinci şcoli militare, respectiv Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti – 182 locuri; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, sat Boboc, județul Buzău – 173 locuri; Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral I. Murgescu” Mangalia – 119 locuri; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu – 172 locuri; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr” – 49 locuri.
Alte 713 de locuri sunt pentru învăţământul postliceal militar de formare a subofiţerilor, alcătuit din patru şcoli militare, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti – 395 locuri; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, sat Boboc, județul Buzău – 88 locuri; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu – 115 locuri; Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr” – 115 locuri.
Potrivit reprezentanților CMJ Olt, se primesc candidaţi cu diplomă de Bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a şi care au vârsta până în 30 de ani împliniţi în cursul acestui an.
Fără examen de admitere pentru instituțiile de învățământ postliceal militar-maiștri militari și subofițeri: media de admitere va fi calculată pe baza rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat; ierarhizarea candidaților se realizează strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și a opțiunilor acestora exprimate în cererea de înscriere.
Înscrierea candidaților, prin completarea unor formulare obținute de la Biroul Informare – Recrutare, se face până în data de 6 iunie 2025. Susținerea probelor de selecție are loc în Centrul Zonal de Selecție și Orientare „Avram Iancu” din Alba Iulia este în perioada 10 martie – 20 iunie, care constau în: probe fizice – prima zi;
probe psihologice – ziua a doua; interviul de evaluare final – ziua a doua. Vizita medicală, doar pentru candidații care au fost admiși la probele de selecție, este în cadrul Spitalului Militar din Craiova în perioada 17 martie – 20 iunie 2025. Finalizarea dosarelor la Biroul Informare – Recrutare va fi până pe data de 4 iulie 2025.
Învăţământul militar este învăţământ de stat, vocaţional, gratuit, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ. Pentru a participa la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ, candidaţii vor parcurge următoarele etape: prezentarea pentru luarea în evidenţă la sediul Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Olt; susţinerea probelor de selecţie, respectiv evaluarea psihologică şi de evaluarea aptitudinilor fizice, este la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Alba Iulia; definitivarea dosarului de candidat, la sediul Biroului Informare Recrutare al CMJ Olt; participarea la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ; efectuarea unui examen medical la o unitate sanitară militară, respectiv Spitalul Militar Craiova.
„Pe toată durata pregătirii în instituţiile prezentate se oferă gratuit şcolarizare, cazare, echipament, hrană şi asistenţă medicală, acces la baze sportive, biblioteci, laboratoare şi multe alte facilităţi. Activităţile şcolare, dar şi cele extracuriculare, oferă elevilor reale condiţii de dezvoltare din toate punctele de vedere, într-un mediu adecvat, dar şi perspectiva unei cariere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale”, a declarat maiorul Daniel Bărbulescu, purtător de cuvânt al CMJ Olt.
Așadar, pentru candidaţii domiciliaţi în judeţul Olt, activitatea de recrutare se desfăşoară la sediul Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Olt, situat în Slatina, strada Drăgănești, nr. 29, în zilele de luni, miercuri, joi şi vineri, între orele 08:30 – 16:30, și marţi, în intervalul orar 10:30 – 18:30, iar informaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele BIR al CMJ Olt – 0349.412.979 sau Ofițerul de Serviciu pe Unitate – 0349.412.980, 0349.412.980.
Detalii suplimentare se găsesc şi pe Internet, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării Naţionale, la adresa www.mapn.ro. sau www.recrutare.mapn.ro.