10.4 C
Slatina
luni,31 martie,2025

Ultimele Articole

Aproximativ 5.500 de porci omorâți în urma confirmării unui focar de pestă porcină africană într-o fermă din Scornicești

- Advertisement -

Reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a transmis miercuri, 26 martie, că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din satul Negreni al orașuluu Scornicești, județul Olt, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, în data de 25 martie. Aproximativ 5.500 de porci vor fi uciși.

Miercuri, 26 martie, la Prefectura Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în ferma de porci din Negreni, unde se va aplica, în conformitate cu prevederile Regulamentul Delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, derogare de la măsura de control a bolii, în special de la cerința de a elimina toate animalele din unitatea afectată. Efectivul total de porci la data confirmării bolii este de aproximativ 29.000 capete porcine, iar măsurile de eliminare se vor aplica asupra unui efectiv total de 5.486 capete porcine, pe o zonă delimitată fizic si ca flux tehnologic, unde este confirmată boala.

„Carcasele porcilor morți sau eliminați din focar și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale”, arată DSVSA Olt.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: Scornicești – Negreni, Chițeasca, Piscani, Scornicești , Mărgineni Slobozia și fondurile cinegetice 11 Potcoava și 8 Scornicești.

Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Scornicești – Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni Slobozia, Mihăilești Popești, Scornicești, Șuica, Mogoșești, Rusciori, Constantinești, Teiuș; Potcoava – Potcoava, Fălcoieni, Trufinești; Optași Măgura – Optași; Colonești – Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvârgeni, Barasati; Sârbii Măgura – Vitănești, Sârbi, Braniște, Vităneștii Mici; Tătulești.

Include două exploatații comerciale suine din localitatea Constantinești și o exploatatie de tip A suine din comuna Sârbii Măgura. Include și fondurile cinegetice 10 Optași, 7 Priseaca, 12 Bălteni și 9 Tătulești.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie eliminate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia”, mai precizează DSVSA Olt.

DSVSA Olt mai transmite că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. Se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți