Angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au desfășurat, pe parcursul săptămânii trecute, Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile construcţii clădiri, lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcţii. Așadar, șantierele de construcții din județ au fost în vizorul inspectorilor de muncă olteni în perioada 18 – 21 martie 2025, în total fiind efectuate peste 20 de controale și constatate zeci de neconformități pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Totodată, s-au aplicat 14 avertismente.
Verificările angajaților ITM Olt au fost desfășurate atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății de muncă.
„În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 11 controale, în urma cărora au fost constatate 13 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă: neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă, nerespectarea prgramului de lucru de 12 ore urmate de 24 ore repaus, nerepartizarea programului de lucru pentru salariaţii cu timp parţial și neplata drepturilor salariale la data înscrisă în contractual individual de muncă. Iar în domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 12 controale, în urma cărora au fost constatate 14 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 14 avertismente. Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă: neinstruirea periodică suplimentară la apariţia unor noi riscuri (la inceperea activităţilor în şantier); neelaborarea programului de instruire-testare la nivelul unităţii pentru lucrători, pe meserii și activități și pentru conducătorii locurilor de muncă; neluarea măsurilor de protecţie colectivă pentru prevenirea căderii în gol și neasigurarea supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor la angajare”, a declarat Bogdan Țucă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.
Obiectivele urmărite de inspectorii de muncă în timpul campaniei au fost identificarea şi verificarea angajatorilor care activează în domeniile menţionate; eliminarea neconformitățiilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor, în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.