Patiserii estimează că vor ‘coace’ mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți.
‘Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costurile producătorilor sunt mai mari, dar și adaosurile comerciale practicate de unii comercianți sunt de multe ori nesimțite. Sincer, nu pot să spun altfel. Nu poți să vinzi un cozonac care pleacă de la producător cu 60 lei, să-l vinzi în magazin cu 140 de lei. Unii dau vina pe TVA, că e 19%, dar nu este adevărat, la cozonaci este 9%. Nu e bine să bagi chiar așa mâna în buzunarul cumpărătorului. Dacă te duci în piață și cumperi roșii cu 45 de lei sau o cireașă cu doi lei, asta e treaba ta, dar la produsele acestea și în perioada aceasta, fii mai indulgent cu clientul. Și nu vreau să vorbesc despre prețul la cofetării. Într-adevăr cacaua s-a scumpit mai tare, dar nuca are cam același preț, zahărul e chiar mai mic la preț, iar la făină avem prețuri foarte bune’, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta a precizat că eliminarea facilităților fiscale din industria alimentară a influențat costurile producătorilor, în medie, cu 18%, iar aceștia au fost nevoiți să majoreze prețul la produsele de morărit și panificație pentru a nu lucra în pierdere.
‘Dacă îi punem pe angajați să plătească impozitul pe venit, pleacă de la noi și nu mai vin, nici nu se uită înapoi. Deci, am fost obligați să preluăm noi sarcina asta și ne-a încărcat costurile cu 18% în medie, iar la unele brutării și mai mult, acolo unde ponderea salariilor este foarte mare, pentru că totul se face manual. Aceste costuri s-au văzut și în prețul producătorului, pentru că altfel vindeam în pierdere. Chiar și prețul pâinii a crescut’, a adăugat Popescu.
Dacă în anii trecuți oferta industriei autohtone în perioada Sărbătorilor Pascale era de peste 7,5 milioane de cozonaci, în acest an prognozele ROMPAN sunt între 7 și 7,5 milioane, iar 30% din această producție merge la export.
‘În perioada aceasta mergem la export cu de toate, patiserie congelată, pâine, cozonaci, pască, dar cel mai mult merg acum cozonacii. Aproximativ 30% din producție se duce pe piața externă, în special în țările cu comunități mari de români. Pot să vă spun că am exportat croasante congelate în patria croasantelor, în Franța. Exportăm și paste, dar mai mult în Africa pentru că noi facem paste din grâu moale, nu din grâu dur, cum fac italienii. Eu sunt mulțumit de faptul că ieșim, că ne mișcăm, că avem asemenea unități cum am văzut la Vâlcea. Și la Suceava au făcut o fabrică de produse congelate și deja ies pe partea lor la export. Adică ne mișcăm. Eu am spus tuturor colegilor: noi până acum nu am mâncat pâine din afară decât până în 5% din totalul pâinii. De ce? Pentru că n-am avut autostrăzi, pentru că n-aveam Schengen și stăteau camioanele ore în șir, dar și pentru că aveam un preț mic la pâine. Acum, costurile ne-obligat să ne ducem și cu prețurile în sus, avem Schengen și nu mai stă mașina la vamă, iar autostrăzi se fac. Deci, o să duduie mașinile pe autostrăzi’, a punctat șeful ROMPAN.
În privința consumului, Aurel Popescu consideră că acesta a înregistrat o scădere, având în vedere că ‘vindem cozonac și cu felia’.
‘Eu cred că a mai scăzut consumul, pentru că vindem cozonac și cu felia. Ambalăm o singură felie, mai groasă. Acum, la prețurile acestea și la adaosurile comerciale, lumea este mai precaută și caută să ia gramaj mai mic, să facă economie, deși eu văd că nu poți să circuli pe șosele de mașini. Eu când văd mașini multe zic că economia merge’, a adăugat el.
Potrivit sursei citate, anul trecut a crescut consumul de paste în România, depășind borna de 3 kg/locuitor/an, în timp ce la pâine a rămas constant la circa 75 kg/locuitor/an. ‘Suntem la un consum de 3,1 kilograme la paste și sper să mergem mai departe, iar la pâine am rămas cam tot la 75 de kilograme. Avem un studiu de piață, acum îl facem împreună cu Grupul Bimbo, care plătește tot și atunci vom ști mai exact cum a evoluat consumul. Cred că în luna iunie va fi gata. Este un studiu aprofundat pe tot ce produce industria’, a mai spus Popescu.
Pe de altă parte, președintele ROMPAN a afirmat că anul 2024 a fost cel mai prost an pentru industria românească de morărit și panificație, în contextul în care sunt câteva companii mari care ‘au necazuri’ și vor ieși greu din situațiile în care se află.
‘Anul 2024 a fost cel mai prost an pentru industrie. În mod cert avem câteva companii chiar mari, care au necazuri și care o să iasă greu din această treabă. E foarte greu. Ne-a prins rău cu stocurile de grâu. Am cumpărat cu 1,4 -1,5 lei/kg și am vândut cu 1,1 – 1,2 lei/kg. Pierdere curată. Multă lume ne întreabă de ce nu cumpărăm tot grâul, de ce nu-l contractăm din toamnă ca să avem tot anul. Da, într-o economie bine așezată, așa se face, închei contractele toamna când se seamănă grâul, dar la noi sunt probleme și nu funcționăm așa’, a mai spus reprezentantul patronatului.
ROMPAN, prima asociație constituită în România în 1990, are în prezent 140 de societăți, care fac circa 45-50% din pâinea țării, 70% din producția de făină și tot 70% din producția de paste făinoase și biscuiți.