Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 – 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În Banat, valorile termice vor fi în scădere, de la o medie a maximelor de 25 de grade și a minimelor de 12 grade, în prima zi, până în jurul a 16 grade media maximelor și 4 – 6 grade media minimelor, în jurul datei de 12 mai. Va urma o perioadă de încălzire treptată, iar la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra, în medie, 21 – 23 de grade în cazul temperaturilor maxime, și între 9 și 11 grade, în privința minimelor. Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, mai intense fiind cele care se vor semnala până în data de 8 mai.
În Crișana, vremea va intra într-un proces de răcire până la începutul celei de-a doua săptămâni, când media maximelor termice va fi de 14 – 16 grade, iar a minimelor de 3 – 5 grade. În intervalul care va urma se va încălzi, iar în ultimele zile de prognoză se vor atinge temperaturi maxime, în medie, de 20 – 22 de grade, respectiv minime medii de la 9 la 11 grade. Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, mai intense la începutul intervalului de prognoză.
În Transilvania, media maximelor termice va scădea de la 24 de grade, în prima zi, până la 14 – 16 grade, în jurul datei de 11 mai, iar media minimelor de la 10 grade, până la 3 – 5 grade. Va urma o perioadă de încălzire, astfel că, în ultimele zile de prognoză, maximele termice vor avea o medie de 19 – 21 de grade, iar minimele de 7 – 9 grade. Vor fi intervale de timp cu averse aproape zilnic, mai intense în primele patru zile ale acestei săptămâni.
În Maramureș, regimul termic va fi caracterizat de valori tot mai scăzute, de la medii ale temperaturilor maxime de 20 de grade, în prima zi, până la 13 – 15 grade, în 11 și 12 mai, și de la medii ale minimelor de 11 grade, la începutul intervalului, până la 3 – 4 grade, în dimineața zilei de 13 mai. Va urma o perioadă de încălzire, iar în ultimele zile de prognoză media temperaturilor maxime va fi de 20 – 22 de grade și cea a minimelor de 7 – 9 grade. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense până la jumătatea primei săptămâni.
În Moldova, în prima săptămână, vremea va fi în răcire, media maximelor termice va scădea până la 13 – 15 grade, iar minimele până în jurul a 6 grade. În cea de-a doua săptămână se va încălzi treptat, iar la finalul acesteia temperaturile maxime vor atinge, în medie, 19 – 21 de grade, în timp ce minimele vor fi de 9 – 11 grade Celsius. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense în primele patru.
În Dobrogea, maximele termice vor fi, în general, în scădere în prima săptămână, de la 22 de grade, în primele zile, până la 16 grade la final. În cea de-a doua săptămână, nu vor fi variații importante la început, apoi temperaturile maxime vor crește, până la o medie de 20 – 22 de grade în ultimele zile. Minimele termice vor fi în creștere până în dimineața zilei de 7 mai, când media acestora va atinge 13 – 14 grade, după care vor scădea în următoarele șapte zile și vor ajunge la o medie de 7 – 9 grade. Până la finalul intervalului de prognoză, valorile minime vor crește la peste 10 grade. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense în prima săptămână.
În Muntenia, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi în răcire, media maximelor va scădea de la 29 de grade, în prima zi, până în jurul a 16 grade în ultima, iar a minimelor de la 13 grade, la început, până 7 – 8 grade la final. În cea de-a doua săptămână se va încălzi până la medii ale maximelor de temperatură de 21 – 23 de grade și ale minimelor de 9 – 11 grade, în ultimele zile. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense între 6 și 8 mai.
În Oltenia, valorile termice vor fi în scădere, de la o medie a maximelor de 28 de grade și a minimelor de 12 grade, în prima zi, până în jurul a 17 grade, media maximelor, și 5 – 7 grade media minimelor, în jurul datei de 12 mai. Va urma o perioadă de încălzire treptată, iar la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra, în medie, 21 – 23 de grade, în cazul temperaturilor maxime, și între 9 și 11 grade, temperaturi minime. Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, mai intense fiind cele care se vor semnala până în data de 8 mai.
La munte, vremea va intra într-un proces de răcire până la începutul celei de-a doua săptămâni, când media maximelor termice va fi de 3 – 5 grade, iar cea a minimelor între -3 grade și -1 grad. În intervalul care va urma, se va încălzi, iar în ultimele zile de prognoză se vor atinge temperaturi maxime, în medie, de 10 – 11 grade și minime de 3 – 5 grade. Vor fi perioade cu averse în fiecare zi, mai intense până în data de 9 mai.
Estimarea ANM este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată), fiind prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.